'Zoogdieren zullen mogelijk krimpen door opwarming aarde'

'Zoogdieren kunnen krimpen door opwarming aarde'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

De aarde warmt langzaam op. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor dieren. Volgens wetenschappers zouden zoogdieren kunnen krimpen als de temperatuur op aarde stijgt.

Onderzoekers van de Universiteit van New Hampshire in Amerika denken dat zoogdieren, zoals paarden, honden en katten, kunnen krimpen als de aarde opwarmt.

Oude fossielen

De wetenschappers komen tot die conclusie door oude fossielen te bestuderen, van miljoenen jaren geleden. De aarde heeft in haar geschiedenis heel warme en heel koude perioden gekend, die soms wel miljoenen jaren duurden.

Zo'n 54 miljoen jaar geleden kende de aarde zo'n warme periode: de gemiddelde temperatuur steeg toen zo'n met twee graden. Uit fossielen van die tijd bleek dat sommige dieren erg gekrompen waren.

Mini-paard

Wetenschappers nemen als voorbeeld een paardensoort: de Sifrhippus sandrae. Deze paarden hadden het formaat van een hond, maar door de temperatuursstijging krompen ze naar het formaat van een kat.

Waarom dieren krimpen als de aarde warmer wordt? Wetenschappers denken dat het voor kleine dieren makkelijker is om zich af te koelen dan voor grote dieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is wel heel erg! We moeten hier iets tegen doen!

Ja zeker weten!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps