Drie rugzakken en een koffer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Jeroen Zevenbergen (12 jaar) ging een halfjaar op wereldreis met zijn ouders, broer Floris (10 jaar) en zus Puck (7 jaar). Hun avonturen beschreven ze in Is het nog ver?. Van een deel van de opbrengst van dit boek worden scholen gebouwd in Peru. Moest Jeroen zélf niet naar school? ‘Ik kreeg les van mijn vader. En reizen is natuurlijk goed voor je topografie.'

Waar zijn jullie geweest?
In Alaska, Canada, Groenland, IJsland, China, Vietnam, Cambodja en Thailand en daarna naar Costa Rica, Panama, Ecuador en Peru. Ecuador was mijn favoriet, omdat we daar heel veel leuke dingen hebben gedaan: vulkanen beklimmen, door de Andes lopen met paarden en watervallen bekijken.

Ook minder leuke dingen meegemaakt?
In Ecuador brak er brand uit in ons hotel. Wij lagen op bed toen er iets ontplofte in de keuken. Mijn vader rende naar onze kamer. Die stond vol rook. Toen het vuur even gedoofd was, hebben mijn vader en ik snel onze spullen gehaald. Daarna begon het weer te branden.

Wat neem je eigenlijk mee als je een halfjaar weggaat?
We hadden met z'n allen drie rugzakken: één met kleding, één met leesboeken en één met medische dingen. En dan hadden we nog een koffer met leerboeken. Neem vooral niet te veel mee, want dan vertil je je. Het enige dat je echt nodig hebt, zijn kleren. En een tandenborstel.

Is het nog ver? - Het boek!
Wat meteen opvalt is de grootte van het boek: groot! En dat is maar goed ook, want als je een halfjaar op wereldreis gaat heb je veel te vertellen en te laten zien. Daarom staat er niet alleen tekst in het boek, maar ook ontzettend veel foto's: van het gezin en van de natuur. Daardoor is het een soort reisgids geworden. Bij ieder nieuw land dat de familie bezoekt, is een landkaart met daaronder informatie over het land. De meeste tekst is door vader Leen geschreven. Maar ook Puck, Floris en Jeroen komen veel aan het woord. Ze houden een dagboek bij. Zoals Jeroen in Thailand: ‘Als je slaapt, hoor je de apen rond het huisje slingeren. Je hoort ook duizenden vogels' en Floris in Canada: ‘Elke dag maken we een groot vuur. Ik help dan altijd mee'. (Victoria Farkas)

Is het nog ver?, Familie Zevenbergen, Barnyard Publishers, € 19,95 (6+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps