EHBS

Eerste Hulp Bij Spreekbeurten

Heb jij slappe knieën en slapeloze nachten als je een verhaal moet houden voor de hele klas? Geen nood! Kidsweek geeft je EHBS. Precies: Eerste Hulp Bij Spreekbeurten. Ook handig als je niet zenuwachtig bent!

Tip 1

Begin op tijd met bedenken en voorbereiden. Dan kun je er echt iets bijzonders van maken.

Scoop met brilTip 2

Zet je slimste broer of zus op de bank en probeer je spreekbeurt op hem of haar uit. Zij kunnen zeggen wat je goed en niet goed doet. Zelf heb je dat namelijk niet altijd door.

Tip 3

Praat niet te snel. Als je zenuwachtig bent, gebeurt dat vaak per ongeluk. Blijf dus de hele tijd goed opletten dat je niet gaat ratelen.

Tip 4

Trek niet opeens heel andere kleren aan omdat je er extra mooi uit wilt zien. Daar voel je je alleen maar onwennig bij. Doe iets aan waar je je lekker in voelt.

Scoop op sokkenTip 5

Kijk naar de klas en niet naar je schoenen!

Tip 6

Neem dingen mee om te laten zien tijdens je spreekbeurt. Laat bijvoorbeeld een bepaald artikel zien uit Kidsweek. Of laat het zien op het digibord. Dan kijkt de klas tenminste niet de hele tijd alleen maar naar jou!

Tip 7

Tijdens je spreekbeurt wordt er niet alleen naar je geluisterd, er wordt ook naar je gekeken! Dus haal je handen uit je zakken en check of je gulp echt dicht zit. Heb je het idee dat je overdreven rechtop staat, schreeuwt en extreem langzaam praat? Super, dan doe je het goed!

Scoop ideeTip 8

Lees niet al je informatie voor vanaf een blaadje of de computer, maar schrijf korte steekwoorden op waardoor je weer een heel stuk van je spreekbeurt weet. Bijvoorbeeld ‘redactie’ en vertel dan wie de krant maakt en wat de taak is van iedereen.

Tip 9

Denk aan leuke dingen voordat je een spreekbeurt houdt. Ga de avond ervoor niet liggen piekeren in bed. Je kunt er nu toch niks mee, dus het is zonde van je energie. Lees liever nog even de moppenpagina. Lachen!

Tip 10

Begin nooit zo: ‘Ik houd mijn spreekbeurt over….’ Maar bedenk een leuke inleiding. Met een grappig weetje uit Kidsweek bijvoorbeeld. De eerste minuut van je presentatie is meteen de belangrijkste. Als die leuk is, wil je klas de rest ook graag horen.

Tip 11

Neem pauzes! Als je aan één stuk door praat, word je alleen maar zenuwachtiger. Vooral voordat je iets belangrijks gaat zeggen, is het slim om even te wachten. Haal even adem, kijk de klas rond en zeg dan pas wat je wilde zeggen.

Scoop leraarTip 12

Je kunt tijdens je spreekbeurt ook houden aan de hand van een Prezi- of Powerpoint-presentatie. Daar maak je indruk mee. En het is helemaal niet zo moeilijk. Meer weten? Op de site van onze grote krantenbroer 7Days staan handige PowerPoint-tips

Tip 13

Een goede spreekbeurt duurt ongeveer een kwartier. Als je korter vertelt, snapt niemand waarom het al afgelopen is. En als je langer aan het woord bent, luistert er niemand meer.

Tip 14

‘Nou, dat was het.’ Niets is dodelijker dan je spreekbeurt eindigen met die zin. Kom in plaats daarvan met een samenvatting of zet je klas aan het denken met een goede vraag. En niet vergeten om te vragen of er nog vragen zijn!

Blije ScoopTip 15

Je maakt je spreekbeurt helemaal af door iedereen op een Kidsweek te trakteren. Maar deel de krant pas uit ná je spreekbeurt, anders gaat iedereen alvast lezen in plaats van luisteren naar jou!