Veldmuis

Mysterie: muizen vallen van muur in Friesland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een beetje griezelig is het wel. Op een fietspad in Friesland liggen elke dag dode veldmuizen. Niet een paar, maar honderden. Ze vallen vanaf een paar meter hoogte naar beneden in de fietstunnel. Waarom ze precies vallen, is nog een raadsel.

De diertjes liggen dagelijks in een tunnel onder de Jeltesloot, een kanaal in de buurt van het Friese dorp Hommerts. 

Vluchten

RTL Nieuws sprak met twee deskundigen. Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging vertelt dat het vaker voorkomt dat muizen met z'n allen tegelijk ergens vanaf vallen, maar dat doen ze niet expres. 'Er is wat anders aan de hand: de dieren lijken op de vlucht.'

Dat zegt ook muizenexpert Nico Beemster: 'Je moet je voorstellen: de muizen lopen in een enorm grasveld en opeens is daar een helling, een klif, meer dan tien meter diep. Dat is heel onnatuurlijk.'

Droog voorjaar

Volgens La Haye zijn er op dit moment echt héél veel muizen in Friesland. Dat zou kunnen komen door het extreem droge voorjaar. 'Het muizenleven is heel kwetsbaar. Ze houden absoluut niet van nattigheid. Dan krijgen ze longontsteking en gaan ze dood.' Tijdens dit warme voorjaar bleven veel muizen dus in leven.

Ruimte

Volgens Beemster is er te weinig ruimte voor al die muizen. 'Ik denk dat het vooral jonge muizen zijn die voortdurend achterna worden gezeten door andere muizen. De muizen gaan alle kanten op.' Een deel van hen valt naar beneden.  

Anderen lazen ook: Muizen krijgen piepklein restaurant.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook