Toxeus magnus

Spinsoort ontdekt die jonkies melk geeft

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Dat zoogdieren als ze klein zijn melk bij hun moeder drinken is bekend. Maar wist je dat er ook spinnen zijn die dat doen? Onderzoekers hebben een soort ontdekt die haar kleintjes melk geeft. 

De Toxeus magnus is een spinnensoort die in China en Taiwan leeft. Met een dik achterlijf en twee voorpoten die op voelsprieten lijken, ziet de springspin er een beetje uit als een mier.

Laboratorium

De meeste spinnen trekken zich niets aan van hun kinderen, maar de springspin doet dat wel. Dat zagen Chinese onderzoekers die in hun laboratorium een nest voor een springspin-familie nabouwden.

Kool

Ze ontdekten niet alleen dat de jonkies tot ze groot zijn bij hun moeder in het nest wonen, maar ook dat ze in die tijd groeien als kool: van minder dan één naar 3,5 millimeter in drie weken, schrijft de krant Trouw.  Hoe dat kwam ontdekten ze ook: uit een plooi in de onderbuik van de moeder sijpelde een melkachtige vloeistof. Een beetje ervan viel in het nest zodat de kleintjes het konden vinden. Toen de babyspinnen iets groter waren, kwamen ze naar hun moeder om het op te zuigen. Die spinnenmelk bleek heel goed te zijn voor ze, want er zit vet, suiker en veel eiwit in. Geen wonder dat de jonkies zo snel groeien!

Kakkerlakken

De onderzoekers waren verrast over hun ontdekking, want ze dachten altijd dat alleen zoogdieren hun baby's melk en zorg gaven. Hoewel, ook kakkerlakken scheiden een melkachtig goedje af voor waarvan jonkies goed groeien. Hoog tijd voor verder onderzoek dus, schrijven de onderzoekers.

In dit filmpje zie je een springspinnetje dat bij de moeder gaat drinken:

Anderen lazen ook: Oudste spin ter wereld overleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook