Raccoon dog

Veel wilde dieren in Japans gebied na kernramp

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In het gebied waar in Japan na een tsunami in 2011 een kerncentrale ontplofte, blijken veel wilde dieren te leven: wasbeerhonden, zwijnen en hazen. Dat ontdekten Amerikaanse en Japanse onderzoekers.

Een tsunami voor de kust van Japan veroorzaakte in 2011 een ramp in de kerncentrale van Fukushima. 

De radioactieve straling die bij een kernramp vrijkomt, is heel gevaarlijk voor de gezondheid. De mensen die in het gebied van de kerncentrale woonden, moesten daarom hun huizen uit en het gebied verlaten. In de jaren daarna mochten ze pas terugkomen. Gebieden waar het stralingsgevaar heel groot was bleven leeg.

Camera's

Onderzoekers die wilden weten hoe het met de dieren in het rampgebied zat, zetten meer dan honderd camera's neer. Ze bestudeerden de duizenden foto's en wat bleek? Er waren in vergelijking met gebieden waar wel mensen woonden, meer fazanten, hazen, makaken, wilde zwijnen en andere dieren!

Wilde dieren

Blijkbaar was de afwezigheid van mensen een groot voordeel voor wilde dieren. Zij hadden alle ruimte om vrij rond te lopen, zonder mensen die hen verjaagden. Of de dieren ook gezond waren? Dat is niet onderzocht. 

Dit zijn beelden van één van de camera's:

Anderen lazen ook: Wolvenwelpen in Nederland gespot: 'Heel bijzonder'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

lichteraan wat je er mee gaat doen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.