Magpie Australie

Waarom Australiërs bang zijn voor deze vogel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het klinkt misschien gek dat mensen in een land vol haaien, spinnen en slangen, vooral bang zijn voor een zwart-witte vogel van iets meer dan dertig centimeter: de Australische ekster. Als Australiërs er één boven hun hoofd zien vliegen, verbergen ze zich liever. Je leest hier waarom.

In het broedseizoen verdedigen mannetjeseksters hun nest. Dat doen ze door alles en iedereen die ze als gevaar zien, te waarschuwen met duikvluchten. 

Waarschuwingsbordjes

De Australische ekster gaat ook achter mensen aan. Elk voorjaar hangen overal in het land bordjes met een waarschuwing tegen hun duikvluchten.

Niet rennen 

Tussen augustus en oktober (lente in Australië) vielen deze eksters al duizenden keren mensen aan. Zo'n vierhonderd wandelaars en fietsers raakten gewond door de boos pikkende vogels. Een speciale website houdt bij waar de vogel vaak toeslaat. 'Niet rennen, kalm blijven en een helm of hoed en zonnebril dragen' zijn de tips.

Vriendelijk en intelligent

Volgens biologen is het gedrag van de vogels heel logisch. Aan CNN vertellen ze dat hun territorium steeds kleiner, drukker en lawaaiiger wordt doordat steden en snelwegen zich uitbreiden. De vogels moeten zich daarom wel verdedigen. 

Eigenlijk zijn eksters juist enorm vriendelijke en intelligente vogels, zeggen de biologen. Als ze goed behandeld worden, sluiten ze zelfs vriendschappen met mensen.

In dit filmpje zie je hoe een ekster een fietser achtervolgt.

Anderen lazen ook: Kleine koala steelt de show.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps