Voshaai

Zeldzame voshaai gespot in de Noordzee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het zal je maar gebeuren. Je dobbert rustig in de Noordzee en opeens springt niet ver van je vandaan een enorme haai omhoog uit het water. Niet zomaar een haai, maar ook nog eens eentje van een super-zeldzame soort: de voshaai. 

Peter van Baaren, die de haai zag tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland, stuurde een filmpje van het dier naar natuurcentrum Ecomare. Biologen daar lieten enthousiast weten dat het om een voshaai gaat. Deze haaiensoort is zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee.

Bedreigd

Voshaaien kunnen wel zes meter lang worden en ruim vierhonderd kilo wegen. De haaien staan op een internationale lijst van bedreigde diersoorten. Hun aantal is volgens Ecomare wereldwijd sterk achteruitgegaan. Dat komt onder andere doordat ze zich langzaam voortplanten en door de visserij. De dieren komen als 'bijvangst' vaak per ongeluk in visnetten terecht.

Staartvin

Voshaaien zijn vooral te herkennen aan hun extreem lange staartvin. Tijdens het jagen zwemmen voshaaien in steeds kleinere cirkels om hun prooi heen terwijl zij met hun lange staart zwiepen. In het filmpje hieronder zie je hoe hoog de voshaai kan springen: 

Anderen lazen ook: De witte haai gebruikt de zon.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het maar eng Rentweg

DE FILMPJES DOEN HET NIER REA PLZ Vraagtzichaf

cooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.