oneindig heelal
Race door de ruimte

Is het heelal oneindig?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten meer van de ruimte dan vroeger, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Is het heelal oneindig?

Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af. Daardoor wordt de ruimte groter.

Je kunt het vergelijken met een krentenbrood in de oven. De krenten zijn de sterren en planeten. Als het brood groter wordt bewegen de krenten ook steeds verder uit elkaar. De ruimte wordt dus groter en de afstand tussen de dingen in de ruimte ook. Hoe dat precies werkt zie je in dit filmpje: 

Licht

Om te begrijpen hoe groot het heelal is, moeten we eerst wat meer weten over licht. Het licht reist 130.000 kilometer per seconde. Dat is ongeveer zo ver als een reis naar de maan! Sinds het ontstaan van de aarde hebben lichtstralen de tijd gehad om te reizen. Het heelal is dan wel oneindig groot, maar wij kunnen niet oneindig ver zien. Mensen kunnen tegenwoordig wel met speciale apparaten in de ruimte kijken, maar niet verder dan het licht.

Er bestaan ook sterrenstelsels die wij nog niet kunnen zien, maar hun licht heeft nog geen tijd gehad om de aarde te bereiken. Als we nog 10 miljard jaar zouden wachten zouden we dat deel van het heelal ook kunnen zien, maar dat duurt nog heel lang.

Anderen lazen ook: Finn en Murat doen ruimte-onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Maar als je bij het uitijnde van het heelal bent, wat voel je dan? Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Echo cool dat me s’en Dakar acheter Zion gekomen.

Het licht reist 300 000 km per seconde, geen 130 .000

Zeer correct het is 300000km per sec

Hoe kan nou het heelal oneindig zijn. Het is te raar om dat te bedenken . Nu weet ik gelukkig een beetje hoe het zit. is er misschien een planeet waar wij
ook kunnen overleven
Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.