Het heelal
Race door de ruimte

Hoe is de ruimte ontstaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten meer van de ruimte dan vroeger, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Hoe is de ruimte ontstaan?

Vraag jij je wel eens af waar al die sterren en dat enorme heelal vandaan komen? Ongeveer 14 miljard jaar geleden gebeurde er volgens onderzoekers iets erg bijzonders. Zij geloven dat het heelal ontstond door een grote flits: de oerknal. Na die ontploffing werd het heelal razendsnel groter. Er ontstonden gaswolken waarin sterren en zelfs hele sterrenstelsels komen.

Die gaswolken in het heelal worden ook wel oersoep genoemd. Nee geen groentesoep of tomatensoep, maar een grote brei van licht, waterstof, helium en een mysterieuze donkere stof. Uit deze grote gaswolken ontstonden sterren en zelfs hele sterrenstelsels.

Vóór de oerknal

Wat er voor de oerknal was weten we (nog) niet. Sommige onderzoekers zeggen dat er daarvoor helemaal niks was. Maar er wordt ook wel gedacht dat er voor de oerknal een ander heelal was waaruit onze ruimte is ontstaan.

Wat we wel weten is dat de mens in de afgelopen honderd jaar heel veel te weten is gekomen over de ruimte. Toch blijven er nog veel raadsels over, daardoor blijft het heelal lekker mysterieus. En dat maakt het ook wel weer een beetje spannend. Hoe spannend? Dat laat de bekende astronaut André Kuipers zien met dit filmpje uit de ruimte: 

Het heelal thuis zelf namaken? Dat kan met deze proefjes

Anderen lazen ook: Is het heelal oneindig?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wil later ook de ruimte in, ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dan moet ik er allemaal opleidingen en zo voor doen. Ik wil niets liever dan naar de ruimte.

Hoe kan er niets zijn

ik vind dit item niet-echt waardevol! Kan er geen info uit halen! Vraagtzichaf Vraagtzichaf Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag

Ja is bij mij ook zo

ik wil gewoon de ik ben geen robot test doen

ik kan ook geen info er uit halen als het filmpje alleen maar gaat zingen en rond kijken

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.