Astronaut
Race door de ruimte

Straks op vakantie naar Mars en de maan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten weten steeds meer over de ruimte. Deze week de vraag: Kunnen we straks op vakantie naar Mars en de maan?

‘Wat ga jij dit weekeind doen?’ ‘Oh ik ga lekker naar de maan.’ Zou dit in de toekomst een normaal gesprek zijn? Misschien wel.. maar daarvoor moeten we eerst een paar problemen oplossen.

Een half jaar

Een reis naar de maan is ongelofelijk ver. Een weekeindje op ruimtevakantie zit er dus ook in de toekomst niet in. Alleen al de afstand van de aarde naar de maan is 400.000 kilometer. Met een auto zou je daar een half jaar over doen en met een raket een paar dagen.

Tot nu toe hebben 12 mensen op de maan gelopen. Er gingen wel meer astronauten de ruimte in, maar die kwamen nooit zo ver als de maan. Bekijk hier hoe de eerste maanlanding eruit zag: 

Ondanks dat er wel mensen hebben gelopen is de kans dat mensen straks naar de maan op vakantie gaan heel klein. De maan zit vol gevaren. Zo is er een schadelijke straling waar mensen ziek van kunnen worden. Ook kan het er stenen regenen en is er geen water dat mensen kunnen drinken. Niet een erg fijne vakantieplek dus..

Mars

Gaan we dan op vakantie naar Mars? Deze rode planeet heeft een atmosfeer die beschermt tegen straling. Er zit ook water in de grond dat je kunt gebruiken om te drinken en om zuurstof te maken. Dat klinkt allemaal positief. Toch is ook Mars niet zo’n goede vakantiebestemming. Het is er namelijk nog gevaarlijker dan op de maan: er zijn zandstormen en er vallen ook stenen uit de lucht. Daarnaast ligt de planeet een stuk verder weg dan de maan. Een retourtje aarde-Mars duurt met een raket al snel zo’n anderhalf jaar.

Nog een klein probleem: er heeft nog nooit iemand op Mars gelopen. Het lijkt nu nog onmogelijk om als je eenmaal daar bent aangekomen je weer terug kunt vliegen naar de aarde. Alleen als het je lukt om daar een raketbasis te bouwen kan je weer naar huis. Er zijn dus nog wel een paar problemen die opgelost moeten worden voor jij op het vliegtuig naar Mars stapt.

Anderen lazen ook: Ruimtevaartbedrijf gebruikt raket voor de tweede keer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.