De maan
Race door de ruimte

Waarom is de maan zo belangrijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten... De ruimte blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Waarom is de maan zo belangrijk?

Wat er precies met ons zou gebeuren zonder maan is nog onduidelijk. Waarschijnlijk overleven we het wel, maar onze wereld zou er behoorlijk anders uitzien.

Magneten

De maan zorgt als echte regeltante van de aarde voor eb en vloed. Hoe hij dat doet? De maan, de zon en de aarde werken een beetje als magneten. Het water op aarde wordt door de maan naar zich toe getrokken, daardoor ontstaat hoogwater. Dat heet vloed.

De maan draait langzaam om de aarde waardoor het steeds op een ander deel van de wereld vloed wordt. Als de maan niet aan onze kant van de aarde staat (en het dus nacht is) is het water bij ons laag. Laag water noemen we eb. Per dag is het twee keer eb en twee keer vloed.

Hoe dat werkt met die magneten wordt hier uitgelegd: 

Tollen
 

Als de maan er niet zou zijn zou de aarde gaan tollen. De maan remt de aarde een beetje af. Onze planeet zou veel sneller draaien zonder die grote buurman. Een planeet die sneller draait krijgt ook te maken met sterkere winden en stormen. En dat is niet het enige: het zorgt er ook voor dat de dagen korter worden. Een hele dag zou dan maar 6 uur duren in plaats van 24 uur. Streeess!

Natuur in de war

De herfst, de winter, de lente en de zomer... Blij met de seizoenen? Bedank dan de maan maar even. Doordat de grijsblauwe planeet om de aarde draait hebben wij seizoenen. Een zomer kan zonder de maan wel een jaar duren! Dat klinkt misschien lekker, maar het betekent ook dat de natuur helemaal in de war raakt.

Leefgebieden van dieren veranderen (denk aan smeltende poolkappen), er komen overstromingen, hittegolven.. en jij geniet minder van je zomervakantie! Niet ideaal dus, zo zonder maan.

Anderen lazen ook: Astronaut hoort rare geluiden in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

goed zo leuk voor je

Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf hoe eet ik kaas

Door de kaas in je mont te doen, kauwen en door te slikken! heel simple

NEE, dat doe je niet zo HOOR!

Nee kaas is niet zo lekker.

ha ha ik ben trots op jullie kijk op zap live Leker bewegen

nou nathan ik heb lekker mee gedaan lekker hoor even bewegen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.