Zwart gat
Race door de ruimte

Wat gebeurt er in een zwart gat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten steeds meer van de ruimte, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Wat gebeurt er in een zwart gat?

Hoe de aarde is ontstaan denken we nu wel te weten, maar wat er gebeurt als je in een zwart gat wordt gezogen? Dat weten we niet! Zwarte gaten zijn misschien wel het meest mysterieuze verschijnsel in de ruimte. Een zwart gat is een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht heel sterk is. Zo sterk dat niets eruit kan ontsnappen. Het lijkt op een soort draaikolk.

Gevaarlijk

Mensen kunnen wel dichtbij het zwarte gat komen, maar niet té dichtbij. Bij een bepaalde grens kan je niet meer terug. Je wordt dan het zwarte gat in gezogen. Wat er daarna met je gebeurt is nog niet duidelijk. Je kunt er dus maar beter uit de buurt blijven!

Explosie

Maar hoe ontstaat een zwart gat nou eigenlijk? Het mysterieuze verschijnsel ontstaat als een superster sterft. Een ster die sterft klinkt misschien gek, maar ook een ster ontstaat, leeft een tijdje en gaat weer dood. Dat laatste gebeurt als de brandstof opraakt.

Niet alle sterren gaan ‘gewoon’ uit. Sommige grote sterren zijn aan het einde van hun leven zo zwaar dat ze door de druk van de zwaartekracht in elkaar storten. Er ontstaat dan een explosie die we een supernova noemen. Eén van de grootste explosies in het heelal en dat ziet er zo uit: 

Na de ontploffing blijft een plek achter met een supersterke zwaartekracht. Zo sterk dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen! Een zwart gat dus.

Anderen lazen ook: Ruimtevaartuig maakt foto als hij tussen Saturnus en zijn ringen vliegt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Laat mijn reactie hier op staan, pls.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps