Veed Gio fans vlog

10 Tips voor het maken van een vlog

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Hoe maak je een vlog? Dat leerden Kidsweek-lezers tijdens het Kidsweek-college van Cinekid. Presentatrice Evelien Bosch en documentairemaker Mirjam Marks gaven tips.

Tip 1: Zelfverzekerde houding

Evelien Bosch ken je misschien wel als presentatrice van ZappLive en Willem Wever. ‘Presenteren kun je leren’, zegt ze. ‘Het eerste waar je op moet letten is je houding. Als je zelfverzekerd staat, kom je beter over in je vlog. Sta stevig en rechtop. Ben je gespannen? Schud dan even alle spanning eruit. Kijk, zo: brrbrbrrrrbbrrbrrr.’ Ze schudt haar lijf helemaal los.

Tip 2: Bloopers zijn leuk

Iedereen maakt weleens foutjes. Je struikelt over een draad, of opeens gaat het licht uit. Deze bloopers kun je uit je filmpje knippen, maar je kunt ze er ook in laten. Misschien maken ze je vlog juist heel grappig!

Tip 3: In- en uitzoomen

Je kunt dingen op verschillende manieren laten zien, legt Mirjam Marks uit. Zij maakte de documentaire Het meisje van 672K over Instagrammer Annegien Schilling. ‘Je kunt iemand helemaal in beeld brengen, dat heet totaal. Je kunt een beetje inzoomen en een deel laten zien, dat heet medium. Of je kunt heel dichtbij komen en een close-up maken. Dat gebeurt vaak als het om emoties gaat. Of om het spannend te houden, dat je niet meteen ziet wat er gebeurt.’

Tip 4: Let op het licht

Als je met je rug naar de zon staat, is je gezicht op de camera heel slecht te zien. Jij wordt dan helemaal donker, terwijl het achter je heel licht is. Tegenlicht heet dat. Let dus goed op het licht voordat je gaat filmen.

Tip 5: Let op de achtergrond

‘Wat er op de achtergrond te zien is, vertelt veel over jou als persoon’, zegt Mirjam. ‘Je kunt niet zeggen: “Ik hou van natuur” en dat in een gebouw filmen.’ Ze laat een foto zien van een man die een selfie maakt met een baby. Op de achtergrond zit een hond, maar de foto is zo gemaakt, dat het lijkt alsof het dier op het hoofd van de baby poept. Iedereen lacht. ‘Oeps! Ook daarom is het belangrijk om na te denken welke achtergrond je kiest.’

Tip 5: Let op het geluid

‘Geluid is ook heel belangrijk. Bedenk goed: wat wil ik horen? Als je iemand interviewt, moet de microfoon niet verder zijn dan een meter van degene die praat. Of je moet in een heel stille kamer filmen. Maar soms wil je juist laten horen in welke omgeving je bent, zoals een drukke straat.’

Tip 6: Film horizontaal

Veel smartphones kunnen tegenwoordig goede filmpjes maken. Let dan wel op dat je je telefoon in de breedte draait. Als je rechtop filmt, komen er als je de video op YouTube zet, twee zwarte balken naast.

Tip 7: Onderscheid jezelf en wees jezelf

Laat zien dat jij jezelf bent en wat jou anders maakt dan anderen. Als je heel nep doet, kijken mensen liever naar iemand anders. Maar je mag jezelf best een beetje overdrijven. Ben je vrolijk? Doe dan nog net iets vrolijker. Dat komt beter over op de camera.

Tip 8: Maak je vlog persoonlijk

‘Hoe persoonlijker je vlog, hoe nieuwsgieriger anderen zullen zijn’, zegt Evelien. ‘Want jij vertelt iets wat niemand anders kan vertellen.’

Tip 9: Film niet teveel

‘Hoe meer je filmt, hoe langer je erover doet om er een film van te maken’, legt Mirjam uit. ‘In plaats van twee minuten lang de camera aan hebben terwijl je naar een broodjeszaak loopt en daar een broodje koopt, kun je ook drie shots van elk drie seconden maken. Eén waarin je loopt, één waarin je een broodje koopt en één waarin je die opeet. Dan heb je maar negen seconden nodig en kun je een lang verhaal kort vertellen.’

Tip 10: Kijk naar anderen

Kijk goed hoe anderen het doen. Daar kun je veel van leren. Op YouTube staan ook tutorials, lessen waarin wordt uitgelegd hoe je een filmpje of vlog maakt.

In de video hieronder kun je zien wat de kinderen deden tijdens het Kidsweek-college.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Video: maak je eigen schoolspullen of Filmpje: Nannoo (8) maakt zelf YouTube-video's.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Waarom? Wat is er dan gebeurd daar

ik moet een vlog maken voor een opdracht van school en ik weet nu hoe ik dat moet doen Blij

ik moet een vlog maken voor school,bedankt voor jullie tips!

Door jullie tips weet ik hoe ik een vlog moet maken. Laat ik maar snel bezig gaan met mijn vlog voor school Duimomlaag !

waarom zeg je tegen kinderen dat ze iets persoonlijks moeten delen. dat is zeker niet slim

Dit is een slecht filmpje
Heb er niks aan

ik vind dit echt vel cool Vraagtzichaf Blij Duimomlaag Juichen Duimomhoog Rentweg Oeps

ik vind dit echt vel cool Vraagtzichaf Blij Duimomlaag Juichen Duimomhoog Rentweg Oeps

ik moet een vlofg voor school maken en hethielp enorm

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps