YouTube-fans bij de VEED Awards

10 YouTube-video's die je gezien moet hebben

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Vandaag precies vijftien jaar geleden verscheen de allereerste video op YouTube. Daarom kozen wij tien klassiekers voor je uit waar iederéén het over had toen ze uitkwamen.

1. Me at the Zoo (2005)

Op 23 april 2005 was Me at the Zoo de allereerste video op YouTube. In het filmpje staat Jawed Karim, medeoprichter van YouTube, voor de olifanten in de dierentuin. ‘Het coole van deze jongens is dat ze hele, hele, hele lange, uhm, slurven hebben', zegt hij. 'Dat is cool. En dat is eigenlijk het enige wat erover te zeggen valt.’

2. Sneezing Baby Panda (2006)

Een moederpanda zit rustig te eten met haar jong tussen haar benen, als het kleintje opeens niest. Het klinkt alsof iemand op zo’n feesttoeter met roltong blaast en de moederpanda schrikt zich een hoedje. Maar daarna eet ze rustig verder.

3. Evolution of Dance (2006)

Evolution of Dance is heel lang de meest bekeken video op YouTube geweest. In zes minuten plakt de Amerikaan Judson Laipply heel soepel de dansstijlen van 32 liedjes achter elkaar. Het idee is daarna nog vaak nagedaan.

4. Charlie Bit my Finger - Again! (2007)

De Brit Howard Davies-Carr wilde een vriend die ver weg woonde een filmpje van zijn zoontjes laten zien via YouTube. Wist hij veel dat miljoenen anderen óók zouden lachen om de giechelende Charlie (1) die in de vinger van zijn broer Harry (3) bijt. Met de korte video heeft het gezin duizenden euro’s verdiend.

5. Nyan Cat (2011)

Het deuntje van Nyan Cat is zó vervelend dat het een uitdaging werd om het zo lang mogelijk te luisteren. Er zijn zelfs versies van tien uur! Wij werden na anderhalve minuut al gek. Hoe lang hou jij het vol?

6. Friday (2011)

Rebecca Black was dertien toen ze wereldberoemd werd met het liedje Friday. Maar mensen keken niet omdat ze de clip zo goed vonden. Haar stem zou te vervormd zijn door een techniek die autotune heet, de tekst was dom en de clip ook. Rebecca had het nog jaren moeilijk na alle vervelende reacties. Nu schrijft ze haar eigen nummers en die vinden mensen wél mooi.

7. Gangnam Style (2012)

Uit het niets werd Gangnam Style een wereldhit. Was het de aanstekelijke beat, de gekke clip, het belachelijke paardrijddansje of alles bij elkaar? Het was de eerste video met meer dan een miljard views en hij werd zelfs zó vaak bekeken, dat YouTube een nieuwe teller moest programmeren om de views bij te houden.

8. The Fox (What Does The Fox Say?) (2013)

Wat voor geluid maakt een vos? Over die vraag maakten de twee Noorse broers van Ylvis een grappig liedje. Is het bijvoorbeeld ‘Ring-ding-ding-ding-dingeringeding’ of ‘Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow’? Het nummer werd een wereldwijde hit. Een paar maanden later brachten ze ook een kinderboek uit met dezelfde titel.

9. YouTube Rewind 2018 (2018)

En de stomste video op YouTube is van… YouTube. Elk jaar maakt YouTube een video over de trends van dat jaar. Maar die van 2018 vond bijna niemand leuk. Kijkers vonden het saai en misten er een heleboel bekende youtubers in. Het filmpje kreeg de meeste duimpjes naar beneden ooit.

10. I’m Coming Out (2020)

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, is met meer dan dertien miljoen abonnees de beroemdste youtuber van Nederland. In 2015 ging ze viral met haar video The Power of MAKEUP!, waarin ze maar één helft van haar gezicht opmaakt. Begin dit jaar ging ze weer viral, maar niet omdat ze dat zelf wilde. Iemand had ontdekt dat Nikkie transgender is en wilde dat bekendmaken. Nikkie besloot het zelf te doen. Met de video, waarin ze vertelt dat ze als jongen is geboren, hoopt ze ‘kleine Nikkies van over de hele wereld’ te inspireren.

Anderen lazen ook: 15 feitjes over het jarige YouTube.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ok ik vraag me af wie is dat meisje met dat blauwe haar?

Ik mis keyboard cat

hihi ik ook

Ik vind die panda grappig

Kapot grappig man!!! die moeder ging gewoon zich kapot schrikken

dit zijn stome video´s behalfe the fox

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.