Video: zingende moeders en kinderen met Downsyndroom

Filmpje: karaoke in de auto

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vijftig moeders van kinderen met Down maakten samen een ontroerend filmpje. In de auto zingen ze mee met het liedje A Thousand Years van Christina Perri.

Op 21 maart was het Wereld Downsydnroomdag. Daarom wilden vijftig moeders samen met hun kind dat Downsyndroom heeft, iets bijzonders laten zien. 

Eentje extra

Mensen met het syndroom van Down hebben een 'extra' chromosoom. Chromosomen zitten in de miljarden cellen in je lichaam. Je kunt ze niet zien met het blote oog, maar ze bepalen wel hoe je eruit ziet. Bijvoorbeeld de kleur van je haar en je ogen. Mensen met Downsyndroom hebben van 'chromosoom 21' eentje extra: drie in plaats twee.

Ontwikkeling

Iemand met het Downsyndroom heeft een verstandelijke beperking. Dat betekent dat hij of zij niet zo snel leert praten, lezen en rekenen als de meeste anderen. Ook de lichamelijke ontwikkeling is langzamer en anders, maar vaak kunnen kinderen met Downsyndroom wel naar een gewone school. In Nederland zitten nu ongeveer 800 kinderen met Down op de basisschool. Naar de middelbare school gaan ze meestal niet.

Moeders

De kinderen in het filmpje zijn allemaal in 2013 of 2014 geboren. Hun moeders wilden laten zien hoe gewoon en leuk het leven met hun kind is. 'We zijn gewone moeders, we houden van onze kinderen en zij van ons. We zouden ze niet willen veranderen.' 

Hun filmpje (hieronder) werd miljoenen keren bekeken. Heb jij hem al gezien? 

Anderen lazen ook: Jongetje met syndroom van Down wordt superheld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook