Vimeo

Video: zo verandert dit gebied in Afrika elk jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De Sahara ken je waarschijnlijk wel: de grootste zandwoestijn op aarde. Maar heb je wel eens gehoord van de Sahel? Dat gebied onder de Sahara is gefilmd door een satelliet. Op de video lijkt het alsof de Sahal aan het ademen is. Dat heeft alles te maken met de grens van het gebied.

De naam Sahel komt van het Arabische 'sahil'. Dat woord betekend 'kustlijn'. Die naam is niet voor niets gekozen, want het gebied ligt op de grens van het droge woestijngebied en het vochtigere deel van Afrika. 

Van nat naar droog

In juni begint het regenseizoen in de Sahel. Tot oktober regent het heel erg veel, waar de grond heel vruchtbaar van wordt. Daarna wordt het snel warm en valt er geen regen meer, waardoor de grond juist weer heel droog wordt. Het is heel moeilijk om hier voedsel te verbouwen, dat kan meestal maar een keer per jaar: alleen als de grond vruchtbaar genoeg is.

Om de dag een foto

De satelliet maakte vanaf 2013 om de dag een foto van het gebied. Daar is nu een filmpje (timelapse) van gemaakt. Je ziet de grens op en neer gaan, van de droge woestijn naar de vochtige savanne. Sommige mensen vinden dat het lijkt alsof Afrika aan het ademen is. Bekijk het hieronder zelf maar.

 

De Sahel
De Sahel. Foto: Wikimedia Commons

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Olifanten uit zee Sri Lanka gevist of De Kidsweek Nieuwsquiz.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps