Waterval

Waterval stroomt andersom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

In Australië is iets geks aan de hand. Er stromen watervallen van beneden naar boven. Hangen ze aan de andere kant van de wereld dan toch op z'n kop?

Nee, natuurlijk niet. Net als overal stroomt het water in Australië normaalgesproken gewoon naar beneden. Het natuurverschijnsel in New South Wales is een uitzondering en heeft te maken met de harde storm die soms wel met 74 kilometer per uur langs de kust waait. 

Waterpret 

Het water stróómt niet naar boven, maar wordt door de wind tegen de kliffen op geblazen. Daardoor is het net alsof er een omgekeerde waterval langs de rotswand gaat. De BBC schoot er vanuit de lucht mooi videobeeld van:

Regenseizoen

Omgekeerde watervallen komen niet alleen in Australië, maar op allerlei plekken ter wereld voor. Gedurende het regenseizoen kun je ze bijvoorbeeld in India heel veel zien, maar ook dichterbij huis: in Schotland. Sommige toeristen gaan er speciaal voor op reis. Die doen er goed aan om waterdichte kleding en goede schoenen mee te nemen, want het is bovenop net alsof je in een regenstorm zit en het gevaar om uit te glijden over de natte rotsen is groot. 

Bekijk hieronder een omgekeerde waterval in India:

En hier een omgekeerde waterval in Schotland:

Anderen lazen ook: Zeldzame vuurwaterval te zien

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind dit echt heel cool Blij Blij Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.