Gaza

Hoe zit het met de Gazastrook?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het komt regelmatig terug in het nieuws. De ruzie tussen Israël en de Palestijnen rond de Gazastrook. Hoe zit dit precies?

Gaza is een strook land aan de Middellandse Zee, bij Israël en Egypte. Voor de oorsprong van de ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen moeten we terug naar de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. De joden kregen toen na een besluit van de Verenigde Naties een eigen staat: Israël.

Miljoenen joden waren in de oorlog vermoord door de nazi’s en zoiets mocht nooit meer gebeuren. Daar was iedereen het over eens. Maar op de plek waar toen de staat Israël werd gesticht, woonden al eeuwenlang mensen: Palestijnen én Joden.

Oorlog
Er ontstond meteen weer een oorlog. De uitkomst was dat de Palestijnen bij de stad Gaza in een gebied op de westelijke oever van de rivier de Jordaan moesten gaan wonen. Ook daarna werd veel gevochten door Palestijnen en Israëliërs. De joodse Israëliërs waren bang dat vijandige buurlanden hun land zouden inpikken. Tijdens een oorlog in 1967 bezetten Israëlische soldaten daarom de Gazastrook.

Hulp nodig
Pas rond 2005 vertrokken de Israëlische militairen uit Gaza, maar zij bewaken nog steeds de grenzen. Daarom kan er bijna niemand of niets in of uit. Israël zegt voldoende hulpgoederen door te laten. Maar de VN zegt dat door de blokkade zes op de tien gezinnen niet weten wat er ’s avonds op tafel staat. Slechts een derde van de benodigde spullen zou ook echt bij de mensen aankomen. Volgens Amnesty International heeft vier op de vijf inwoners van Gaza hulp nodig.

Geweld
In 2007 kwam de Palestijnse moslimbeweging Hamas aan de macht in Gaza. Hamas-leden willen een vrij land voor de Palestijnen en zij vinden dat ze daarvoor geweld tegen Israël mogen gebruiken. Israël vindt weer dat het wapens mag gebruiken om zich te verdedigen. Beide partijen zijn even hard overtuigd van hun gelijk. Een oplossing voor deze ingewikkelde ruzie lijkt nog niet in zicht.

Onze collega's van samsam maakten dit filmpje over twee kinderen die allebei dicht bij de muur tussen Israël en Palestina wonen.

Anderen lazen ook: Spiderboy in Gaza.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps