Een paar van de Thaise voetbaljongens  Foto EPA

Thaise grotjongens naar huis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De Thaise voetbaljongens zijn naar huis. Vandaag mochten ze allemaal, ook de coach, het ziekenhuis verlaten. Daar hebben ze een week gelegen nadat ze uit de ondergelopen grot waren bevrijd.

'We zouden daar maar even blijven en toen merkten we dat we vastzaten', vertelde de coach tijdens een persconferentie. Die was in een tv-studio in Chiang Rai, waar ook het ziekenhuis staat. De jongens werden er in zilver en roze (hun teamkleuren) geverfde busjes heengereden. De studio was omgebouwd tot een soort voetbalveldomgeving waar het jeugdteam op een rijtje in ging zitten. Ze werden met applaus ontvangen. De jongens zagen er gezond en vrolijk uit.Het Thaise jeugdvoetbalteam  Foto EPADe jongens en hun coach (uiterst links) in voetbaltenue op een rijtje tijdens de persconferentie. In het midden twee artsen van het ziekenhuis. Rechts militairen.

Vragenuurtje
Het vragenuurtje was georganiseerd omdat de hele wereld de afgelopen weken heeft meegeleefd met de moeilijke reddingsoperatie. Maar de Thaise overheid hield de boel wel streng in de gaten, om de jongens zo goed mogelijk te beschermen. Journalisten mochten alleen vragen stellen die vooraf waren ingediend.

Eerst bedankten alle jongens de reddingswerkers en de medewerkers van het ziekenhuis. Daarna deed vooral de 25-jarige trainer het woord. Het team was naar de grot gegaan om de verjaardag van een van de jongens te vieren. 'We zouden maar een uur blijven', zei de trainer. 'Maar op de terugweg kwamen we vast te zitten.' Door stortregens waren de gangen vol water gelopen. 'Het water bleef stijgen. Daarna probeerden we elke dag een andere uitgang te vinden. Ook om iets te doen te hebben. Maar het lukte niet.' Na een paar dagen begon iedereen zwak te worden. 'We werden steeds meer moe', zei een van de jongens.

Dankbaar
Ze vertelden ook over hoe dolgelukkig ze waren toen er opeens een duiker z'n hoofd boven water stak. En ze zeiden dat ze met z'n allen naar de familie gaan van de duiker die is omgekomen bij de reddingsactie. 'Hij heeft zijn leven voor ons gegeven en daar zijn we dankbaar voor. Maar we voelen ons ook schuldig', zei de coach.

Aan het eind van de persconferentie werd aan de journalisten gevraagd om de jongens verder met rust te laten. Zij moeten nu hun leven weer oppakken.

 

Anderen lazen ook: Video: Thaise grotjongens maken het goed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps