Openluchtmuseum Gruwelijk of lekker

Gruwelijk of lekker?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
ADVERTENTIE

Wat we vroeger aten, vinden we dat nog steeds lekker? Dat testten Zoë, Lente en Merle in het Nederlands Openluchtmuseum. In het hele park vind je nu het thema ‘Gruwelijk Lekker’ terug, waarbij je testjes kunt doen, smaken kunt proeven en nog veel meer! 

Spaghetti, tosti’s en muffins… Het lievelingseten van de drie meisjes stond vroeger niet op het menu. Maar wat aten mensen dan? Dat gaan ze ontdekken in de tentoonstelling van ‘Gruwelijk Lekker’ in het museum aan het begin van het park. ‘Bloed, vet, knoflook, suiker’, leest Lente op van de bordjes. Het zijn een paar van de tien smaken die bij een tijdvak horen. Rotting is er ook een, want de Romeinen lieten vis rotten als smaakmaker. Zoë steekt haar neus boven een luikje om aan het prutje te ruiken. ‘Net kattenvoer’, zegt ze met een vies gezicht. 

Vies snoep 
Een mevrouw van het museum vraagt of ze een snoepje willen proeven. Het zijn een soort winegums. Zoë neemt een hapje, maar wil het liefst het snoep weer uitspugen. ‘Je denkt dat het zoet is door de suiker, maar dat is niet zo’, gruwelt ze. ‘Dat komt omdat dit snoepje naar kruidnagel smaakt’, legt de museummevrouw uit. ‘In veel gerechten is dat lekker, maar in z’n eentje eigenlijk niet. Deze smaak verwacht je niet in snoep’. 

Stinkijs  
Na het museum is het tijd om de rest van het Openluchtmuseum te ontdekken. Meteen springen de dames in een ouderwetse tram voor een ritje. Bij het Indische achtererf stappen ze uit. Daar staat een vrouw achter een ijskraam over een tropische vrucht te vertellen: ‘De durian is een ongelofelijke stinkvrucht. Wij hebben er ijs van gemaakt, ook dat stinkt. Laat je niet voor de gek houden. Als je het even op je tong hebt, gaat het zoet smaken.

Zoë wil het ijs dapper proberen. Maar de geur is zo vreselijk, dat het hapje bijna haar mond niet haalt. Snel slikt ze het door om er vanaf te zijn. Waar het ijs naar smaakt kan ze niet goed uitleggen. De mevrouw naast haar wel: ‘Het gaat van een knoflooksmaak naar ananas’. Zoiets, knikt Zoë. 

Gruwelijk lekker

Zoet drankje
Verderop bij de suikerwerkplaats, krijgen de meisjes een stempelkaart om opdrachten over suiker te doen. ‘Hoeveel suikerklontjes zitten er in een glas cola?’ leest Zoë voor. ‘Zeven! Ha, da’s evenveel als in sinaasappelsap’, lacht Lente.

‘Dan kan ik voortaan beter cola drinken. Veel lekkerder!’ Daarna testen de meisjes hoe water met zeven suikerklontjes smaakt. ‘Smerig!’ is het korte antwoord van  Merle. Heel wat opdrachten later zijn ze het eens: ‘Dit was super leuk om te doen.’ Met een zelfgemaakt zakje poedersuiker en een boontje vol snoepjes trekken ze verder het museum in.

Lekker pittig 
Aan het eind van de dag komen de Zoë, Merle en Lente nog op het nippertje een oude boerderij binnen gerend om mosterd te maken. In een grote kom worden mosterdzaadjes, azijn en water bij elkaar gegoten. En dan? ‘Dan heb je een oude kogel nodig om het rond te draaien, zodat het een sausje wordt’, legt de mevrouw van het museum uit. Zoë gaat fanatiek aan de slag. Even later steekt iedereen een lepeltje super verse mosterd in zijn mond. ‘Mmm, super lekker’ smakt Merle. ‘Nou nog een bitterbal erbij, dan is het perfect’. Helaas waren die nog niet uitgevonden in de Middeleeuwen... 

In het Nederlands Openluchtmuseum komt geschiedenis tot leven. Het thema ‘Gruwelijk lekker’ is nu te beleven door heel het park. Er is een tentoonstelling in het entreegebouw en op andere locaties kun je dingen proeven, maken en ontdekken. Klik hier voor meer informatie.  

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook