Het heelal nadoen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Er valt veel te ontdekken in de wereld. Hoe? Door te experimenteren, uit te proberen, en proefjes te doen. Kidsweek legt de wereld onder een microscoop. Dit keer: Arlena (11), Esmé (11), Rens (10 en Jorwin (11) op bezoek bij natuurmuseum Naturalis in Leiden om het heelal na te doen.

Stap 1: kraters maken
‘Deze bak is de maanoppervlakte’, zegt Arjen van Naturalis. Hij wijst op een soort platte schaal waar een soort wit poeder in ligt. ‘In het heelal vliegt van alles rond, zoals meteorieten’, legt Arjen uit. Hij deelt grote en kleine knikkers uit. ‘En jullie gaan nu zien wat er gebeurt als die op de maan knallen.’ Als snel vliegen de knikkers door de lucht. ‘Kraters’, roept Jorwin. En inderdaad, de putten in het zand lijken op foto’s van de maan.stap 1

Stap 2: atmosfeer nadoen
In een andere bak zit water. ‘Dat water stelt onze atmosfeer voor’, vertelt René. ‘Die zit om de aarde heen.’ Hij smijt er een paar handen bloem in. ‘Zie je, het water houdt de korrels tegen. Maar een paar bereiken de bodem. Dat gebeurt ook met meteorieten die naar de aarde komen, de atmosfeer beschermt ons.’ ‘Dit is het eind van de aarde’, roept Jorwin als hij ook een hand met bloem in het water gooit. Maar goed dat er een atmosfeer is.

stap 2


Stap 3: in een baan
‘Hoe komt het nou dat de maan om de aarde blijft draaien en niet zo maar even de andere kant op gaat?’ De jonge ruimteonderzoekers gokken een paar keer verkeerd en hebben dan het goede antwoord te pakken: de zwaartekracht. Die trekt aan de maan en houdt hem zo in een baan gevangen.

Ook dat kun je zelf nadoen. Opdracht: doe een moertje in een ballon en blaas die op. Hou de ballon dan aan de bovenkant vast en draai die rond. ‘Ik voel hem over mijn hand gaan’, merkt Rens. ‘Ik zie hem draaien’, zegt Esmé. Het moertje zit gevangen in een cirkel, net als de maan.

stap 3


Thuisproef
‘Het is heel leuk om te doen’, vindt Arlena. ‘Je kunt dit ook makkelijk zelf thuis doen. Voor het maanlandschap kun je ook suiker gebruiken.’

In Onder de MicroScoop lees je elke maand proefjes en experimenten. Die doen we samen met het Weekend van de Wetenschap. Alle oude afleveringen kun je hier teruglezen. Volgende keer: een kijkje in een ui.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool en het lijkt mij ook leuk om het een keer te doen. Duimomhoog ook cool dat je dat zelf mag uitproberen.het lijkt mij super om te doen Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomlaag Juichen

Leuk om het heelal te besturen Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomhoog Duimomlaag Juichen

dat ga ik ook doen

Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Oeps Oeps Blij Blij Blij \

zo coool ik ga het ook proberen bij een presentatie over het heelal

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.