Foto Jonathan Atari

Hulphond Tai krijgt commando's via trilvest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De zesjarige Tai bleek niet geschikt als hulphond. Hij luisterde slecht naar de commando's. Een Israëlische onderzoeker heeft een oplossing voor Tai bedacht: een trilvest.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Israëlische hond zou gaan werken als blindengeleidehond. Alleen: Tai ging liever z'n eigen gang. Hij was snel afgeleid en liep snuffelend van hot naar her. Een super enthousiaste en avontuurlijke hond. Maar niet geschikt om iemand die niet kan zien veilig door een drukke stad te leiden. Toch is Tai's kans op een loopbaan als hulphond nog niet helemaal verkeken. Dankzij een nieuwe uitvinding luistert hij opeens heel goed naar de opdrachten die hij krijgt.

 

Stuk worst

Tai draagt nu een trilvest op z'n rug. Het ziet eruit als een oranje zwemvest en is bedacht door de Israëlische onderzoeker Jonathan Atari. Er zitten draden in en er hoort een afstandsbediening bij. Daarmee kan het baasje een paar commando's geven. Lig. Kom. Ronddraaien. Achteruit. Bij elke commando begint het vest in een bepaald patroon en op een bepaalde plek te trillen. Tai en Atari hebben flink geoefend met het trilvest. Als Tai 't goed deed kreeg hij een stuk worst als beloning en inmiddels weet de hond precies wat er van 'm verwacht wordt. En hij doet het ook meteen.

Foto Jonathan AtariTai en z'n vest

Dove hond

De trillingen zijn niet erg voor de hond, zegt ontwerper Atari. Hij heeft het vest eerst op zichzelf geprobeerd en het voelt als het trillen van je telefoon, zegt hij. En het mooie is: er zijn meer situaties waarin Tai's trilvest zou kunnen helpen. Als iemand niet kan praten bijvoorbeeld. Of als een speurhond moet gaan zoeken maar er zo'n herrie is in de omgeving dat hij 't commando niet hoort. Of bij een dove hond.

Nieuwsgierig hoe 't werkt? Dat zie je in het filmpje onderaan.

Anderen lazen ook: Nieuwe baan voor hulphond oud-president.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dat is heel handig Duimomhoog Blij Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps