hunebed klimmen
Feit of fabel?

Hunebedden zijn gemaakt door reuzen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
susan schaeffer
Susan
Schaeffer

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Als iets maar vaak genoeg beweerd wordt, gelooft iedereen dat het waar is. In deze rubriek onderzoeken we feiten en fabels.

Feit of fabel? Hunebedden zijn gemaakt door reuzen

In Drenthe en Groningen staan grote bouwwerken van enorme stenen. Vroeger wist niemand wie ze had gemaakt. Het waren vast reuzen geweest. Wie anders had die zware rotsen kunnen tillen? Reuzen heetten vroeger ‘huynen’. De bouwwerken leken op een enorm bed. Daarom noemden de mensen ze ‘huynebedden’. Later werd dat hunebedden.

De hunebedden zijn niet gemaakt door reuzen, maar door mensen. Meer dan vijfduizend jaar geleden kwamen er boeren naar Drenthe. De boeren bouwden graven van de grote keien die op de velden lagen. Die waren daar achtergebleven na de ijstijden. Ze begroeven er mensen in en brachten er offers voor de goden.

Anderen lazen ook: Speciale borden tegen beklimmen van hunebedden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik denkdat de hunebedden jit zijn gemaakt door mensen
(reuzen bestaan/bestonden
niet)

het is niet de bedoeling dat je op die oude graven gaat klimmen. dat doe je ook niet op een begraafplaats

ben je echt een opa?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.