KidsRights Index 2016

Nederland uit top 10 kinderrechtenranglijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Hoe gaat het wereldwijd met de rechten van kinderen? Dat kun je zien in de KidsRights Index, een soort wereldranglijst van 163 landen voor kinderrechten. Nederland zakte dit jaar van de tweede naar de dertiende plek. Hoe kan dat?

KidsRights Index 2016

‘Nederland heeft op twee punten slechter gescoord dan vorige jaren’, vertelt Ellen Vroonhof van KidsRights. ‘De Nederlandse regering heeft de afgelopen tijd bezuinigd. Ook op arme gezinnen. Deze kinderen zijn daar de dupe van geworden. Hun ouders hebben nog minder geld om uit  te geven.’

Het tweede punt waar Nederland het minder goed op doet, is jeugdzorg. Op niet alle plekken in Nederland word je als kind even snel geholpen. Dat is niet goed, volgens KidsRights. ‘Kinderen moeten overal hetzelfde behandeld worden.’

Dat kan beter, Nederland! 
Is zo’n snelle daling op de wereldranglijst iets om je zorgen om te maken? ‘Nee, dat hoeft niet’, vertelt Vroonhof verder. ‘De landen bovenaan de lijst verschillen onderling maar weinig met elkaar.'

'Het betekent dus niet dat het ineens heel slecht gaat in Nederland. Maar, het kan op sommige punten zéker beter!’

KidsRights Index 2016

Geen handtekening 
Niet alle landen ter wereld zijn trouwens opgenomen in de KidsRights Index. Deze landen zijn wit gekleurd op de kaart. Zo zijn er van Somalië, Soedan en Groenland geen gegevens bekend.

De Verenigde Staten doen ook niet mee. Zij hebben het als enige ter wereld het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties niet ondertekend, onder meer uit angst dat de VN zich dan te veel gaat bemoeien met hun wetten en de opvoeding van Amerikaanse kinderen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het echt stom dat we van 2 de naar de 13de plek zijn gegaan. Maar he bekijk het voral van de zonnige kant het had erger ge kunt en we zijn nog steeds best goed geplaatst *duimomhoog*.We moeten gewoon meer ons best doen vind ik en ik vind het ook oneerlijk dat het niet gelijk is. Dus kom op doe je best en dan staan we binnenkort op NR1!!!JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDat zou toch leuk zijn he!!!*duimomhoog**blij*:)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.