Jacqueline over weinig wc's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens met die persoonlijke mening en waarom?

jacqueline moet nodig4Groots en statig, dat is het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Maar er is helemaal niets koninklijks aan de smerige urinelucht die er ook meestal hangt. Allemaal de schuld van wildplassers die de paleismuren als ideale buiten-wc zien. De gemeente Amsterdam doet er alles aan om wildplassers het plassen te beletten. Helemaal nu het paleis de laatste jaren zo piekfijn is opgeknapt. Een lelijk bouwhek stond er daarom voor. Geen ideale oplossing voor zo’n deftig gebouw natuurlijk.

Vorige week haalde de gemeente het hek weg. Maar niet zonder eerst een pak aan plannen tegen de sproeiers bedacht te hebben. Zoals een ‘pop-up’-hek dat ’s avonds verschijnt, een ‘uri-lift’ oftewel een plasbak die zodra het donker wordt uit de grond popt en slimme, felle lichten die aangaan zodra ze beweging zien. Want het plast toch minder fijn met een stel schijnwerpers op je gericht.

Zomaar piesen tegen een paleis is natuurlijk niet oké, maar als iemand die heel, heel vaak moet snap ik wildplassers wel. Soms heb je gewoon hoge nood en dan zijn er geen openbare (enigszins schone) wc’s in de buurt. Als ik een jongen was geweest, had ik de boom in de buurt ook niet kunnen weerstaan. Ook al riskeer je daarmee een boete van 140 euro. Als je moet dan moet je, en kun je niet met de billen tegen elkaar geknepen rustig zoeken naar dat ene café dat geen streng ‘WC alleen voor gasten’-bordje heeft. Ik zeg dus: in iedere supermarkt een wc, daar help je een wildplasser mee!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook