Schaduw van de leeuw

Jonge Beckman voor Schaduw van de Leeuw

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

De twintig juryleden van de Jonge Beckman lazen afgelopen zomer vijf historische jeugdboeken. Tijdens een supergeheime vergadering begin deze maand kozen ze daaruit hun favoriet. En de winnaar werd afgelopen zaterdag in Archeon bekendgemaakt. Linda Dielemans won met Schaduw van de Leeuw niet alleen de eer, maar ook vijfhonderd euro. 

Schaduw van de Leeuw speelt zich 28.000 jaar geleden af. Joeni droomt dat de mammoeten komen. Maar door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Joeni wordt verstoten door de stam en ze moet zichzelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen. ‘Ik heb het boek in één dag uitgelezen’, vertelt Frein (10) aan Kidsweek. Eline (10): ‘Je leert veel over het dagelijks leven in de prehistorie. Dat ze zelf spullen en kleren moesten maken, bijvoorbeeld.’ Alle twintig juryleden hadden dit boek in hun top-3 staan dus al na één stemronde was duidelijk dat dit de winnaar was van de Jonge Beckman.

Nog een winnaar 

Maar er werd nog een prijs uitgereikt in Archeon. De Thea Beckmanprijs, toegekend door een volwassenjury. Die ging naar Verboden te vliegen van Martine Letterie. Daarin worden tijdens de Tweede Wereldoorlog de duiven van Fietje en haar broer door de Duitsers in beslag genomen. Want ze kunnen misschien wel stiekem boodschappen overbrengen. Fietje moet een list verzinnen om ze terug te krijgen, maar ze weet zeker dat zij de duiven kan verstaan. En de duiven haar... Ook dat boek viel bij de kinderjury in de smaak. Luca (10): ‘Net als deze duiven moesten ook joden onderduiken in de oorlog.’ Jeroen (10): ‘Het is leuk dat Verboden te vliegen voor een deel door de ogen van duiven wordt beschreven.’  

Anderen lazen ook: Beste kinderboeken beloond met Griffels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook