Kliederen met badschuim en eieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Word jij ook zo gelukkig van spionagetrucs en boomhutten? Cross je graag rond op een zelfgetimmerde skelter? Dan kun je je hart ophalen aan een hele stapel jongensboeken! En meisjes... niet stoppen met lezen'. Er is ook een meisjesboek.

In Engeland verscheen vorig jaar het allereerste jongensboek. The dangerous book for boys (Het gevaarlijke boek voor jongens) stond vol weetjes over kanonnen, sterren en oorlogen. En vol écht gevaarlijke jongensdoedingen, zoals schieten, konijnen stropen en klooien met elektriciteit. Het boek werd een enorm succes in Amerika en Engeland. Eindelijk is het jongensboek nu in het Nederlands vertaald: Het grote jongensboek. En inderdaad, gevaarlijke dingen kom je daarin niet tegen. Die werden geschrapt en vervangen door weetjes over tulpen en zeehelden. Wat overblijft is nog steeds een mooi boek, maar wel een stuk braver. Je kunt erin lezen over insecten, geheimtaal en navigatie. Maar ook hoe je zelf een skelter of een periscoop bouwt.

Na het eerste jongensboek, volgde een hele stapel ‘nep' jongensboeken. De leukste daarvan is Het jongensboek - Hoe word ik in alles de beste. Ook dit boek heeft een glimmende kaft en staat vol jongensdingen. Het is gemakkelijk te lezen en heel grappig geschreven. Zo vind je hoofdstukken over kippen hypnotiseren en het mummificeren van Egyptenaren. Daar heb je niks aan, maar je kunt er wel om lachen. Ook de kliedertips zijn goed. Vooral de perfecte stinkbom van bedorven eieren.
En heel fijn: er is ook een meisjesboek! Geen boek voor tutjes, maar voor stoere meisjes die soms van meisjesachtige dingen houden en soms van wild. Zo zijn er hoofdstukken over buitenaardse wezens en kamperen in de wildernis. Maar ook een recept voor lekkere zelfmaakbadschuim. (Annemarie Terhell)

Het grote jongensboek, Conn & Hal Iggulden, De Harmonie, € 27,50 (11+)
Het grote jongensboek - Hoe word ik in alles de beste, Dominique Enright & Guy Macdonald en Het grote meisjesboek - Hoe word ik in alles de beste, Juliana Foster & Amanda Enright, Deltas, € 12,95 per stuk (8+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps