Foto: Mats

Schreeuwen, dansen en zingen voor het klimaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De zon schijnt, een dj draait vrolijke muziek en het publiek gaat los. Dit gaat niet over een feestje of een festival, maar over de klimaatmars voor scholieren in Den Haag. Duizenden scholieren kwamen vandaag bij elkaar om te demonstreren voor een beter klimaat. 

Ook Mats (11, op de foto bovenaan) uit Nijmegen loopt samen met zijn moeder mee. De mens laat de aarde stikken, staat op zijn bord. 'Ik vind dat er beter voor de aarde moet worden gezorgd. Dat is belangrijk voor dieren en mensen. Ik vind het heel leuk om mee te lopen tussen iedereen en het is best spannend wat er in de toekomst gaat gebeuren.'

Drishti (13) uit Den Haag is er ook bij. 'De regering moet iets doen. Vliegtickets duurder maken en treinkaartjes goedkoper bijvoorbeeld. Ik hoop dat ze na vandaag wat gaan veranderen', zegt ze.

Gillen en schreeuwen

'Nederland is het land van de molens en de fietsen. Dan moeten we toch een duurzaam land zijn? Nou, dat is niet zo! We staan op plek 26 van 28 landen uit de EU. Dat moet veranderen!', roept de organisatie vanaf het podium op het Malieveld. Op het veld staan duizenden scholieren die beginnen te gillen en te schreeuwen. Ze zijn het hier allemaal mee eens en dat willen ze laten horen. 

Politieagenten

Als alle scholieren zich op het Malieveld hebben verzameld, krijgen ze nog wat instructies mee: 'Als we straks de straat op gaan zullen we schreeuwen, zingen en dansen!'. Dat hoeven ze geen tweede keer te zeggen: overal wordt er flink op los gesprongen. Tussen hen staan groepjes politieagenten. 'Eigenlijk mogen we er niks over zeggen, maar ik vind het geweldig wat ze hier doen. Dit is zo leuk!', zegt een wijkagent uit Den Haag.

'Mega cool'

De stoet gaat dwars door het centrum van Den Haag. Ook langs het binnenhof, waar Rob Jetten, leider van de politieke partij D66, even naar buiten komt om een stukje mee te lopen. 'Ik vind het mega cool wat zij allemaal doen. Als ik zelf jonger zou zijn, zou ik ook meelopen. Het is de enige manier om Den Haag aan het denken te zetten. Een tip heb ik niet, maar aan de borden te zien hebben ze die ook helemaal niet nodig!' (De tekst gaat verder na de foto).

Foto: Rob JettenRob Jetten liep een stukje mee

Kippenvel

Organisator Stijn, die op het idee kwam voor de mars kijkt tevreden rond. Hij organiseerde de mars samen met twaalf anderen namens Youth for Climate NL. 'Ik krijg hier een enorm goed gevoel van. Er zijn veel meer jongeren dan we hadden gehoopt', zegt hij trots. 'Ik heb helemaal kippenvel! Van buiten heb ik het koud, maar van binnen heb ik het warm.'

Anderen lazen ook: Lilly (10) spijbelt voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps