Malala

Wie wint dit jaar de Kindervredesprijs?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Malala (zie foto) won 'm al eens, maar wie gaat er dit jaar met de Internationale Kindervredesprijs vandoor? Dat wordt duidelijk op vrijdag 2 december, als deze Nobelprijs voor jongeren wordt uitgereikt in de sjieke Ridderzaal in Den Haag. De prijs is bedacht door de Nederlandse organisatie KidsRights en gaat naar een kind dat zich inzet voor de rechten van andere kinderen. We stellen de drie kanshebbers van dit jaar alvast aan je voor.

Divina (12) uit Kameroen
KidsRightsDivina strijdt tegen geweld, dat aan de orde van de dag is in haar land. Ze richtte de vredesbeweging I am standing up for peace op en trekt rond om haar leeftijdsgenoten te vertellen over geweld en het gevaar van radicaliseren. Ze roept hen op zich in te zetten voor vrede.

Zo’n vijfduizend kinderen heeft ze al bereikt met haar boodschap. Maar voor Divina zijn dat er nog lang niet genoeg. Ze wil haar programma uitbreiden naar het buitenland. Zodat ook kinderen in andere landen zich bewust gaan inzetten voor vrede in de wereld.

Kehkashan (16) uit de Verenigde Arabische Emiraten
 KidsRightsMilieu. Dat thema staat al jaren boven aan het lijstje van Kehkashan. Op haar achtste organiseerde ze een actie voor de recycling van afval in haar woonwijk in Dubai. Een paar jaar later richtte ze haar eigen organisatie Green Hope op. Hiermee organiseert ze onder meer acties op stranden om afval in te zamelen.

Green Hope is nu in zo’n tien landen actief en werkt met ruim duizend jonge vrijwilligers. Daarnaast geeft Kehkashan lezingen en spreekt ze op internationale bijeenkomsten over het belang van – je raadt het al – een gezond milieu.

Muzoon (18) uit Syrië
KidsRightsMuzoon komt uit Syrië. Drie jaar geleden sloeg ze samen met haar familie op de vlucht voor de oorlog. Ze belandde in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Daar kwam ze in actie voor onderwijs voor meisjes.

Ook zette ze zich in tegen de uithuwelijking van meisjes op jonge leeftijd. Ze ging van tent naar tent om hierover te praten met kinderen en hun ouders. Muzoon en haar familie wonen sinds deze zomer in Groot-Brittannië. Daar gaat ze gewoon door met haar acties. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook