Lekker vies

Lekker vies: alles over lichaamssappen en -gassen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

De hele dag door sijpelen en schieten er slijmerige en soms stinkende lichaamssappen en -gassen uit ons lijf. Denk maar aan oorsmeer, snot, zweet en scheten. Ieeuwww! Is dat nu echt nodig? 

Scoop Laat je per ongeluk een wind in de klas, dan hoop je dat-ie ongemerkt overwaait. Of misschien zeg je wel: ‘Getver, iemand heeft een wind gelaten!’ zodat niemand doorheeft dat die stinkende lucht uit jouw billen komt. Bijna overal ter wereld is scheten laten onbeleefd. En dus leren we dat we ons er voor moeten schamen. Vroeger was dat wel anders. In de Romeinse tijd was er bijvoorbeeld een wet die het verbood om je windje in te houden. En in Japan werd de scheet echt vereerd. Er waren zelfs speciale scheetwedstrijden voor wie de hardste kon laten. Nu vinden we dat goor en proberen we onze lichaamssappen te verbergen. Maar in bijvoorbeeld China en Japan is smakken, slurpen en boeren tijdens het eten nog altijd een compliment aan de chef. Je laat ermee weten dat het eten je goed smaakt. Hoe we er ook over denken, we kunnen er niet onderuit. Ieder mens boert, ruft, zweet en snottert. En bijna alle dieren doen gezellig mee. Fris is het misschien niet, maar wel hartstikke gezond.

Elke dag maakt je lichaam

1 liter snot
8 liter zweet (als je niet sport)
12 tot 25 scheten
25 tot 30 boeren

Sport ScoopZweet

Je lichaam zit vol zweetklieren. Gemiddeld wel drie miljoen per mensenlijf! Als je het warm krijgt, geven je hersenen een commando aan de zweetklieren om vocht door je huid naar buiten te persen. Een ingebouwd airco-systeem dus, want van al dat zweet koelt je lichaam af. Als je heel hard gaat bewegen, perst je lichaam bijna een liter zweet per uur naar buiten. Sommige dieren zweten ook, paarden en apen bijvoorbeeld. Maar de meeste dieren zweten niet. Een hond heeft geen klotsende oksels, maar een klotsende tong, die hij bij hitte uit z’n mond laat bungelen.

Als je flink sport verlies je een tot twee liter zweet per uur!

Snot

Snotteren doe je alleen als je verkouden bent? Mis! Je luchtwegen zijn bekleed met haartjes en slijmvlies, een beschermlaagje dat slijm maakt. Ook als je niet verkouden, bent maakt je lichaam 1 liter snot per dag. Als je verkouden bent maak je nóg meer slijm aan en wordt het dikker, en loopt het je neus uit. Ook verandert het dan van kleur, van doorzichtig wordt het gelig of groen. Dat is een teken dat de witte bloedcellen in je lichaam het virus aan het opruimen zijn.

Scoop neuspeuterenNeuspeuteren
Snotteren doen de meeste mensen in een zakdoek. Maar je kunt het opgedroogde zaakje natuurlijk ook met je vingers uit de weg ruimen. 90% van de mensen peutert in zijn/haar neus. Maar waar laat je die peuter daarna? De helft van de mensen verstopt de buit in een zakdoekje of papiertje, iets minder dan de helft smeert het op een voorwerp in de buurt en de rest eet het op. Ook dieren halen graag aangekoekte snotjes uit hun neus. Voor apen is dat goed te doen. Maar hoe doe je dat als je hoeven of klauwen hebt? Giraffen en koeien doen het met hun superlange tong. Honden laten het snot uit hun neus druipen en likken het dan op. En zeeleeuwen proesten, net als katten, het snot uit hun neus de buitenlucht in.

De meeste snot die je aanmaakt, slik je zonder dat je het door hebt weer door.

Scoop tranenTranen

Qua samenstelling lijken een traan een beetje op spuug. Er zit vooral water, zout, eiwitten en hormonen in. Wist je dat er drie verschillende soorten tranen zijn? De eerste traan is het normale vocht dat altijd aanwezig is. Dat voedt en beschermt je ogen. Dan heb je de reflextraan, die opkomt bij wind of het snijden van een uit. Als laatste heb je tranen van emotie. Als je die drie soorten tranen onder een microscoop legt, zien ze er alle drie anders uit! Dieren huilen niet als ze blij of verdrietig zijn. En ‘krokodillentranen’ dan, de term die je gebruikt als iemand huilt maar niet echt verdrietig is? Die is ontstaan omdat krokodillen tranen laten als ze eten. Waarom dat is, daar zijn wetenschappers nog niet uit.

Als een astronaut in de ruimte huilt, blijven de tranen aan zijn gezicht plakken.

Scoop scheten

Oorsmeer

Oorsmeer, waar is dat nu weer goed voor? Het gelige goedje werkt als een soort beschermlaagje voor je gehoorgang. En het vangt stof en vuil op. En doordat het vettig is, zorgt het er ook voor dat er geen water in je oor komt. Het is dus hartstikke handig! Laat daarom volgende keer dat wattenstaafje maar links liggen. Je oren kunnen zichzelf prima reinigen. Als je kauwt, lacht, praat of gaapt, beweegt je oor en raak je het oorsmeer vanzelf kwijt. Dan is er ook minder kans dat je kat ermee aan de haal gaat. Poezen zijn dol op de bittere smaak van oorsmeer.

In sommige landen wordt oorsmeer gebruikt als lippenbalsem.

Scheten

Scheten ontstaan omdat je lichaam voedsel verteert, en daarbij komen gassen vrij. Het is dus heel gezond om te winden. Misschien wil je ’m vanwege de lucht toch liever inhouden? Dat is ook geen frisse boel. Dan komt de vieze lucht namelijk via je mond naar buiten! Ruikt jouw scheet naar rotte eieren? Dan heb je waarschijnlijk veel dierlijke eiwitten binnengekregen in de vorm van vlees of vis. Daarom stinken de windjes van vegetariërs ook minder, al laten zij er meestal wel meer. Dat komt omdat plantaardig voedsel lastiger te verteren is. In het dierenrijk zijn termieten de grootste windfabrieken, gevolgd door kamelen en zebra’s. En de aller- allerhardste ruft? Die komt uit de billen van het nijlpaard. Prrrrt!

Van kauwgom kauwen word je winderig. Je ademt dan extra lucht in en dat moet er ook weer uit. 

Anderen lazen ook: Man verkoopt pillen om scheten lekker te laten ruiken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook