Foto: politie. Blue Whale Challenge

De blue whale challenge: trap er niet in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Misschien heb jij er ook al mee te maken gekregen: de blue whale challenge. Het begint als een spel, maar er komen steeds gevaarlijkere opdrachten voorbij. De politie waarschuwt nu: het is nep, doe er niet aan mee!

De blue whale challenge speelt zich voornamelijk af op Instagram, Facebook en TikTok. In het 'spel' gaat het om vijftig opdrachten, die je uit moet voeren in vijftig dagen. Die opdrachten worden steeds gevaarlijker en moeilijker. Er wordt van je gevraagd om jezelf te verwonden. En dat wordt steeds heftiger. Wil je ermee stoppen, dan krijg je te lezen dat de mensen achter de challenge jouw adres hebben. En dat ze daarmee kunnen doen wat ze willen.

Adres

Op verschillende plaatsen in Nederland waarschuwt de politie voor de gevaarlijke challenge. 'Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. DAT IS NIET ZO', schrijven agenten van de Politie Amsterdam Watergraafsmeer op hun Facebookpagina. 'Als jij geen persoonlijke informatie geeft kunnen zij hier ook niet achterkomen.'

Doe niet mee

Ook andere experts zeggen dat het helemaal nep is. Het advies: doe er dus vooral niet aan mee. Maar wat als je dan toch zo'n bericht krijgt? Maak er dan, als het lukt, een screenshot van. Blokkeer het account en verwijder het bericht. De politie raadt  aan deze accounts te melden bij Twitter, Snapchat, Tiktok of Instagram. Geef vooral niet je adres of telefoonnummer door. Mocht je nare berichten of bedreigingen krijgen, bespreek het dan een volwassene die je vertrouwt. 

Politie

Ook kun je terecht bij instanties als Meldknop.nl, de Kindertelefoon en Vraaghetdepolitie.nl. Wil je iets bij de politie melden, maar het heeft geen spoed? Bel 0900-8844 en vraag bij het dichtstbijzijnde politiebureau naar de wijkagent of jeugdagent. Ben je toch in een noodsituatie beland? Bel dan 112. 

Anderen lazen ook: Te koop: dure spullen van boeven

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het heel goed dat dit word aangekondigd. Ik heb ook zo’n bericht gekregen. Ik ben er gelukkig niet ingetrapt. Ik vind het wel echt heel eng Vraagtzichaf

TRAP HIER NIET IN DIT IS EEN ZEER GEVAARLIJKE CHALLENGE!! Rentweg

Hyeyeyeyye

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.