Ambergrijs zit in de darmen van sommige potvissen. Foto: Shutterstock

Stinkend rijk door... potvispoep of -braaksel?!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een Thaise visser heeft een bijzondere vondst gedaan. Op het strand zag hij een enorme brok van iets liggen. Het bleek om de de darminhoud van een potvis te gaan. En laat dat nou héél veel geld waard zijn!

Een goudkleurige klomp die indeukt als je erop duwt. Zo ziet het goedje dat de visser vond eruit. Het heet officieel ambergrijs, maar wordt ook wel 'drijvend goud' genoemd. Eén op de honderd potvissen heeft het in z'n lijf. Het kan er via de achter- of voorkant uit zijn gekomen. Als poep of braaksel dus. Het stinkt een uur in de wind, maar krijgt een zoetige geur als het wordt gedroogd. Ambergrijs wordt gebruikt als grondstof voor (heel dure) parfums. Omdat het spul heel zeldzaam is, is ambergrijs veel geld waard.

Kwaliteit

Het stuk dat de visser vond, weegt ruim honderd kilo. Volgens Aziatische media kan de waarde wel eens neerkomen op zo'n 2,5 miljoen euro. Eerst moet nog wel even de kwaliteit worden onderzocht. En wist jij dat in Nederland ook wel eens ambergrijs is gevonden? Kom je binnenkort op het strand, kijk dan maar eens extra goed om je heen...

Anderen lazen ook: 7x waarom walvissen ware klimaatactivisten zijn

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

super vies!!!!!!!!!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.