totaalverbod op ivoor

‘Tijd voor een totaalverbod op ivoor’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

‘Als we niks doen is het wachten tot de laatste olifant wordt gedood’, zeggen D66 en de Partij voor de Dieren. Volgens deze partijen moet Europa zo snel mogelijk de handel in ivoor verbieden.

Huh, is de handel in ivoor nog niet verboden dan? Nou niet helemaal. Binnen Europa is nu alleen de handel in nieuw ivoor verboden. Maar de Partij voor de Dieren (PvdD) en D66 willen dat ook de handel in oud ivoor stopt. Volgens hen is dat hard nodig om de Afrikaanse olifant te beschermen, want hun aantal gaat in razend tempo achteruit. Vorige week vroegen de partijen daarom om een totaalverbod op oud én nieuw ivoor aan de Europese Commissie.

Sjoemelen

‘Er worden nu nog enorme bergen Afrikaans ivoor via Europa naar Azië gebracht’, vertelt Anja Hazekamp van de PvdD. ‘Maar daar zit ook nieuw ivoor tussen. Handelaren sjoemelen met de slagtanden door ze stiekem te bewerken met theebladeren en aarde. Zo worden de scheurtjes in het ivoor donkerder en lijkt het ouder.’ Zo blijft de vraag naar ivoor bestaan en blijven stropers op olifanten jagen.

Witte goud

'Veel Chinezen geloven dat ivoor helende krachten heeft, ze verwerken het daarom in medicijnen’, vertelt Hazenkamp. 'Ivoor wordt in China gezien als iets heel kostbaars, het wordt ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Rijke chinezen kopen ivoren meubels, eetstokjes, sieraden en beelden om te laten zien dat ze veel geld hebben.’

Teleurstelling

En, wat vond de Europese Commissie van het verzoek van de twee politieke partijen? Hazekamp: ‘Ze gaven nog niet echt antwoord. Teleurstellend. Maar extra reden om te blijven strijden voor een totaalverbod.’

Goed nieuws

Gelukkig blijven dierenbeschermers strijden tegen stropers. Gisteren maakte Cites (organisatie voor bedreigde diersoorten) bekend dat bij een wekenlange wereldwijde actie tegen stropers ongeveer 1400 verdachten zijn gearresteerd. Ook is er 1300 kilo ivoor in beslag genomen. Dierenbeschermers in 92 landen waren de laatste maanden betrokken bij deze actie 'Onweer'.

Anderen lazen ook: Jude (10) struikelt over oeroude olifantenschedel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het gemeen van de stropers!!!

ik ben er mee eens want ze worden met uitsterven bedreigd en zo dus niet Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.