Foto Jonathan Martin Northland College

3 dieren die licht kunnen geven in het donker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Kijk jij om je heen in de natuur dan zie je veel groen, blauw en bruin. Maar voor sommige dieren ziet de wereld eruit als een disco vol fluorescerende kleuren. Hun huid of vacht kan knalroze, gifgroen of felblauw oplichten. Er worden steeds meer dieren ontdekt die dat trucje kunnen. 

Fluorescerende dieren geven zelf geen licht, zoals bijvoorbeeld vuurvliegjes of zeevonk. Hun huid of vacht weerkaatst licht in een andere kleur. Ze absorberen het blauwe deel uit daglicht en vervormen dat tot een felle kleur. Een handig trucje om te zien waar soortgenoten zijn. Maar ook om indruk te maken op elkaar of om de vijand in de war te brengen. Dat sommige planten, insecten, spinnen en zeedieren fluorescerend licht kunnen geven, is al langer bekend. Maar wetenschappers ontdekten de afgelopen jaren ook steeds meer landdieren die dit kunnen. Met het blote mensenoog is dit trucje niet te zien. Maar met speciaal licht wel. Dus uv-lamp aan en kijken maar, naar deze drie dieren:

Knalroze eekhoorn foto Jonathan Martin Northland College

Een knalroze eekhoorn? Je ziet ze vliegen! Nou, dat klopt, want de vacht van de vliegende eekhoorn kan fel oplichten. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers een paar jaar geleden bij toeval. Ze waren met een ultraviolette lamp op zoek naar lichtgevende planten. Tijdens die zoektocht zagen ze ineens een paar knalroze eekhoorns voorbij zweven (zoals op de foto hierboven). Dat dieren met een dikke vacht deze eigenschap kunnen bezitten, was nog niet bekend. De wetenschappers denken dat de knaagdieren door de fluorkleur beter kunnen zien tijdens de scherming. En dat ze zichzelf beschermen doordat ze minder opvallen tussen lichtgevende planten. 

 J. Martin, Northland CollegeFonkelend vogelbekdier 

Na de ontdekking van de lichtgevende eekhoorns kregen de wetenschappers de smaak te pakken. Ze gingen op zoek naar nóg meer dieren met een dikke vacht met deze eigenschap. En die vonden ze nog niet zo lang geleden. Ook vogelbekdieren blijken licht te kunnen geven in het donker. Die worden groen/blauw als je er met uv-licht op schijnt. Vogelbekdieren komen voor in Australië en zijn met hun eendenkop, poten met schubben en beverstaat al heel bijzonder, maar nu zijn ze nóg unieker. Wat deze dieren precies aan dit trucje hebben, wordt nog onderzocht. 

Foto Jamie Dunning

Blauwe snavel 

De papegaaiduiker heeft een prachtige snavel. Drie jaar geleden ontdekte een Britse wetenschapper dat die nog specialer is dan werd gedacht. Je raadt het al: hij kan fluorescerend licht weerkaatsen. De gele richels van de snavel kleuren dan blauw. De wetenschapper weet nog niet of de vogels dit trucje ook echt gebruiken. Dat wordt nu onderzocht. 

 

Anderen lazen ook: Filmpje: Panda's maken glijbaan in de sneeuw.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook