Kromtenige gekko uit Thailand

380 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wist je dat er nog altijd nieuwe planten en dieren worden ontdekt? Zo zijn er in 2021 en 2022 alleen al in het gebied rondom de rivier Mekong 380 nieuwe soorten gespot. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) werden ze deze week voorgesteld.

In totaal zijn er in 2021 en 2022 290 planten, 46 reptielen, 24 amfibieën, 19 vissen en een zoogdier ontdekt in het gebied rondom de Aziatische rivier Mekong. Hier lees je meer over alle soorten. Hieronder stellen we er drie aan je voor.

Cambodjaanse agame met blauwe kuifFoto Henrik Bringsoe; bewerking Kidsweek

De Cambodjaanse agame met blauwe kuif komt voor in Cambodja, China, Laos, Myanmar en Thailand. Deze agressieveling verandert van kleur bij een aanval. 

Kromtenige gekko uit Thailand

Foto Thai National Parks _ Creative Commons; bewerking Kidsweek

De cyrtodactylus rukhadeva is een kromtenige gekko uit Thailand. De gekko is vernoemd naar Rukha Deva, een mythisch wezen dat in bomen leeft en bossen beschermt. 

Mini-orchidee ontdekt in Laos

Foto Keooudone Souvannakhoummane; bewerking Kidsweek

De dendrobium fuscifaucium lijkt op een Muppet, maar is een mini-orchidee uit Laos. Daar werd de bloem op een markt verkocht. De verkoper had 'm weer van iemand anders die zei dat-ie de bloem in de bergen had gevonden. Maar wetenschappers die daar gingen zoeken, vonden niets. Dat geeft volgens het WNF nog maar eens aan hoe belangrijk de kennis over nieuwe soorten is. Want daarmee kun je ze ook beter beschermen.

Anderen lazen ook: Wetenschappers ontdekken bizarre zeedieren

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook