Een buidelrat

5 griezelige dieren voor Halloween

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Het is Halloween! Tijd om te griezelen… Maar hou je vast: deze vijf dieren zijn niet alleen op 31 oktober creepy, maar het hele jaar door! Te spannend? Dan moet je ze gewoon niet bang maken. Dan doen ze niks! Maar anders…

1. De ondode buidelrat

Een stijf lijf, glazige ogen, tong uit de bek en een lijkengeur. Als je een buidelrat zo ziet, is-ie dood. Toch? Mis! Als een buidelrat zich aangevallen voelt, verstijft hij helemaal en gaat hij ontzettend stinken. Het lijkt dan net alsof hij dood is. Maar na een paar minuten tot vier uur wordt hij weer wakker.


2. Spiderman of zeekomkommer?

Je zou het niet zeggen, maar een zeekomkommer is een echte actieheld. Als dit zeedier aangevallen wordt, schiet hij als een soort Spiderman kleverige, giftige draden naar zijn vijand. Sommige zeekomkommers poepen zelfs een deel van hun darmen uit bij een aanval. Goede afleiding voor hun belager, terwijl de zeekomkommer er vandoor gaat. De stukjes darm groeien daarna weer terug.


3. Pas op! Daar ontploft… een mier!

Mieren zijn sociale insecten. Ze doen wat goed is voor de groep in plaats van wat goed is voor zichzelf. Het beste voorbeeld daarvan is de Zuid-Aziatische plofmier. Om hun nest te beschermen, kunnen deze mieren bij een aanval ontploffen. Bij die knal komt er een geel, giftig goedje vrij dat de aanvaller doodt, of in ieder geval even uitschakelt. Er kleeft één groot nadeel aan: de mier gaat zelf ook dood. Maar het nest, en dat is voor mieren het allerbelangrijkste, blijft beschermd.


4. Vechten? Hier heb je mijn armen!

Als je acht armen hebt, is het misschien niet zo erg om er een tijdje een of twee te moeten missen. Dat geldt in ieder geval voor de inktvissoort octopoteuthis deletron. Die schiet in noodgevallen expres twee van zijn lichtgevende tentakels op zijn vijand af. Die armen haken zich vast in de aanvaller en blijven nog een tijdje wriemelen en licht geven. Terwijl de belager zich afvraagt wat ‘m overkomt, maakt de inktvis zich uit de voeten, uh, tentakels. Daarna spuit-ie nog een wolk inkt na. Dat zal ze leren! Zijn armen groeien daarna weer aan.


5. De bloedspuitende padhagedis

Tot slot: de padhagedis. Dit is misschien wel de allergriezeligste van het stel. Als de padhagedis zich aangevallen voelt, spuit hij bloed… uit zijn ogen! Van pure stress knapt er dan een bloedvat. En dat is nadat hij zich al flink groot heeft gemaakt, zodat je goed zijn scherpe stekels ziet en hopelijk wegvlucht. Je was gewaarschuwd...

Anderen lazen ook: Waar komt Halloween vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook