Foto: Shutterstock

6 fabels over de natuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Altijd gedacht dat je in je slaap wel eens een spin oppeuzelt? En dat plas drinken gezond is? Over de natuur worden veel wijsheden verteld. Maar er gaat ook een boel lariekoek rond. Dat ontdekten biologen en wetenschapsjournalisten Koen Moons, Steijn van Schie en Maartje Kouwen voor hun boek Eksters houden van bling bling.

1. Eksters houden van bling bling  

Sommige woordenboeken omschrijven de ekster als een vogel ‘die graag glimmende dingen meeneemt naar zijn nest’. Maar er is weinig bewijs voor. Onderzoekers zochten het uit door glimmende schroefjes, ringen en aluminiumfolie neer te leggen en te kijken hoe eksters daarop reageren. En wat blijkt? De zwart-witte vogels hebben helemaal geen oog voor glimmende objecten. Ze zijn er zelfs een beetje bang voor! 

2. Verpakte groentes zijn slecht voor het milieu 

Veel groente in de supermarkt is gehuld in een dikke laag plastic. Niet goed voor het milieu, hoor je vaak. Maar dat klopt niet helemaal: het plastic helpt ook een boel voedselverspilling voorkomen. Folie beschermt een komkommer tegen uitdrogen, een schaaltje helpt fatale botsingen tussen avocado’s voorkomen en plastic bakjes zorgen ervoor dat aardbeien niet worden geplet. Plastic is dus zeker afval, maar met een goede reden. Koop je direct bij de boer en eet je het snel op? Dan is onverpakt natuurlijk wel duurzamer. 

3. We eten acht spinnen in onze slaap

Het is een gruwelijke gedachte. In je slaap kruipt een spin je mond in en jij slikt die achtpotige indringer door. En dat gemiddeld acht keer per jaar, gaat het verhaal. Dat klinkt alsof het onderzocht is, maar dat is het niet. Mogelijk was dit een experiment om te zien hoe snel onzin zich verspreidt. En dat is gelukt! Maar je kunt weer rustig gaan slapen. Deskundigen zijn het er namelijk over eens dat een spin niks te zoeken heeft in een donker en nat holletje. 

4. Muggen komen op licht af 

Gooi je op een warme zomeravond het licht aan, blijkt het raam nog open te staan en vliegen de muggen naar binnen! Grote kans, maar het licht is niet de reden. Er zijn insecten die op licht afkomen, vandaar dat mensen dat misschien denken. Maar de mug hoort daar niet bij. Muggen komen namelijk niet op licht af, maar op geur. Al vanaf zeventig meter afstand kunnen ze uitgeademd CO2 ruiken.  

5. Suiker maakt kinderen druk 

Kinderen worden druk van suiker, hoor je vaak. Toch is er geen studie die dat kan aantonen. Maar laat je ouders gelóven dat hun kinderen suiker hebben gegeten, terwijl ze dat niet kregen, dan ervaren de ouders hun kinderen inderdaad als erg druk.  

6. Plas drinken is gezond 

Puistjes, kaalheid, reuma, longontsteking; de gouden vloeistof zou helpen. Toch blijkt het niet te werken. Sterker nog: je kunt je nieren er onnodig mee belasten. Ongeveer 95% van je urine bestaat uit water, maar in de overige 5% zitten afvalstoffen. Krijg je die nóg een keer binnen, dan kunnen je nieren dat op een gegeven moment niet meer aan. 

In Eksters houden van bling bling lees je een uitgebreidere uitleg over deze fabels en nog heel veel andere mythes uit de natuur. In Kidsweek van 24 juni lees je een interview met auteur Maartje Kouwen.

Anderen lazen ook: Nepvogels lokken bedreigde vogels naar Mauritius.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook