Foto: Australian Institute of Marine Science

81-jaar oude vis gevangen in Australië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wetenschappers hebben een héél oude vis gevangen in een tropisch rif voor de kust van Australië. Een middernachtsnapper leeft er al 81 jaar.

De vis werd in 2016 al gevangen door wetenschappers, maar werd nu benoemd tot oudste tropische vis die de wetenschap kent. De bejaarde vis heeft het eerdere record ruim verbroken. Het beest is twintig jaar ouder dan de vorige recordhouder.

Jaren tellen

Wetenschappers kwamen erachter dat de vis al zo oud is door de structuur van het binnenoor te onderzoeken. Daarin groeien elk jaar meer groeilijntjes. Door die lijntjes te tellen kun je de leeftijd van de vis achterhalen. Deze bejaarde vis was trouwens niet de enige met heel wat zwemervaring. Er zwommen nog elf andere vissen van boven de zestig jaar rond.

Warmer water

De onderzoekers waren in het gebied om de invloed van klimaatverandering op het leven van vissen te onderzoeken. Deze vissen zwemmen nu in warmer water dan toen ze jonger waren. De wetenschappers hebben de dieren weer laten gaan, maar weten nu dus dat ze daar tegen kunnen. Heel interessante informatie, maar de wetenschappers zijn ook gewoon erg onder de indruk van het leven van de vissen, vertellen ze aan de Britse krant The Guardian. 'Het is ongelooflijk dat een vis tachtig jaar lang op een koraalrif leeft.'

 

Anderen lazen ook: (Halve) naaktslak ontdekt met veel te klein huisje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

gatver.
wat een vieze vis.
ieieieieieieih

hoe weet je eigenlijk hoe oud een vis is ? Vraagtzichaf

ik ben zelf ook visser maar zo oude vis heb ik nog nooit gezien **.

ik vind het raar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.