Afrikaanse olifanten zijn in nood
Er is een nieuwe Rode Lijst uit. Daarop staan dieren en planten die kwetsbaar zijn of met uitsterven worden bedreigd. Met de Afrikaanse olifant gaat het niet goed. Vooral de bosolifant wordt ernstig bedreigd.
Er leven ongeveer 415.000 Afrikaanse olifanten in het wild. Vijftig jaar geleden waren dat er nog zo’n anderhalf miljoen. De internationale organisatie IUCN, die twee keer per jaar wilde diersoorten telt, heeft de Afrikaanse olifant nu opgesplitst in twee soorten. Een kwart van alle Afrikaanse olifanten is bosolifant en die soort staat nu op de lijst als ‘ernstig bedreigd’. De savanneolifant blijft ‘bedreigd’.
Beter beschermen
Dat het niet goed gaat met deze dieren, komt vooral doordat stropers op ze jagen voor hun ivoor. Ook moet steeds meer van hun leefgebied plaatsmaken voor landbouwgrond. Dierenbeschermers zijn blij met de extra aandacht voor de bosolifant, vertelt een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds (WNF). ‘Nu de Rode Lijst laat zien dat de bosolifant ernstig wordt bedreigd, moeten landen wel meer doen om de soort te beschermen.’
De Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant verschillen best veel. Kijk maar eens:
De Afrikaanse bosolifant
Leeft: in dichtbegroeide bossen in Centraal- en West-Afrika
Lengte: 3 - 4 meter lang
Kleur vacht: donkergrijs
Oren: ronde oren
Slagtanden: wijzen naar beneden en zijn harder dan die van de savanneolifant
De Afrikaanse savanneolifant
Leeft: op open vlaktes in het oosten en zuiden van Afrika
Lengte: 6 - 7 meter lang
Kleur vacht: lichtgrijs tot zwartgrijs (maar lichter dan de bosolifant)
Oren: hoekige oren
Slagtanden: wijzen naar buiten
Anderen lazen ook: Meer otters en bevers, minder hazen en konijnen.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!