angst voor spinnen

Angst voor spinnen? Die heb je geërfd!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Latten
Charlotte
Latten

Spring jij meteen in de gordijnen zodra je een spin voorbij ziet schieten? Daar kan je weinig aan doen, het zit simpelweg in je genen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de angst voor achtpotigen niet is aangeleerd, maar erfelijk is.

Duitse wetenschappers hebben daar onderzoek naar gedaan. Tijdens dat onderzoek werd duidelijk dat baby’s van pas zes maanden oud al gespannen reageerden op een foto van een spin of slang. Hun pupillen werden groter, terwijl het licht niet veranderde. Dit kan wijzen op een stressreactie.

En dat is best opvallend, want baby’s hebben nog maar weinig met spinnen of slangen te maken gehad. En dus ook nog niet geleerd dat die gevaarlijk zouden zijn. 

Echte angst

Deeltjes in ons brein zorgen ervoor dat we een slang en een spin snel herkennen en erop reageren. Die geërfde stressreactie 'leert' ons dat spinnen gevaarlijk en vies zijn. En dat kan uiteindelijk zorgen dat je een echte angst voor die dieren ontwikkelt.

Gevaarlijk
In bepaalde delen van de wereld wonen gevaarlijke spinnen en slangen en daar is de angst voor die dieren heel terecht. In Nederland is ongeveer 1 op de 10 bang voor spinnen, ook al leven er geen gevaarlijke spinnen in Nederland.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Spinnenjongen pakt droomrecord of Harry Potter-spinnetje ontdekt: een 'sorteerhoed'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

LEUK OM TE WETEN
HOELANG BESTAAT KIDSWEEK Vraagtzichaf

De kids week is leuk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.