Foto: Zuma Press

Bekende rat Magawa overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Rat Magawa deed erg belangrijk werk in Cambodja. In het Zuid-Aziatische land was hij op zoek naar landmijnen. Hij is overleden aan ouderdom.

Magawa was een gambiahamster-rat. Hij hielp in Cambodja met het opruimen van oude bommen. Tijdens de burgeroorlog in de vorige eeuw werden er veel landmijnen verstopt in de grond. Erg gevaarlijk! Magawa hielp dus een pootje bij het opsporen ervan. In vijf jaar tijd vond hij meer dan honderd explosieven.

Onschadelijk maken

De rat werd samen met andere ratten getraind om de geur van de bommen te herkennen. Zodra hij er eentje rook, krabte hij met zijn pootjes op de grond. Daarna konden mensen ervoor zorgen dat de bom onschadelijk werd gemaakt.

Kleine medaille

Magawa kreeg in 2020 zelfs een prijs voor zijn belangrijke werk! Een Britse dierenorganisatie gaf hem een kleine gouden medaille. De rat was al even gestopt met werken, in juni vorig jaar ging hij met pensioen. Volgens zijn verzorgers bleef hij tot zijn laatste dagen 'net zo speels als ooit tevoren'.

Anderen lazen ook: Rat wint gouden medaille voor belangrijk werk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook