Honingbijen bij een bloem

Bijen getraind om coronavirus te ruiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Een groep wetenschappers heeft bijen getraind om het coronavirus te herkennen. Steekt het insect z’n tong uit? Dan ruikt-ie het virus.

Bijen zijn echte speurneuzen. Ze kunnen een bloem al vanaf een paar kilometer afstand ruiken. Van deze eigenschap heeft een groep wetenschappers handig gebruik gemaakt om bijen te trainen om de geur van het coronavirus te herkennen.

Beloning

Eerst lieten de onderzoekers de bijen het coronavirus ruiken, daarna kregen de insecten als beloning een beetje suikerwater. Binnen een paar minuten waren de insecten getraind: ze staken hun tong al uit bij het ruiken van het virus, ook al kregen ze geen suikerwater meer.

Apparaat

Het onderzoek is gedaan door het bedrijf InsectSense met hulp van de universiteiten van Wageningen en het Franse Toulouse. Het bedrijf werkt nu aan een apparaat waarmee bijen op deze manier testmateriaal met het coronavirus kunnen herkennen. De makers denken dat dit goed van pas zal komen in armere landen waar nog geen uitgebreid coronatestsysteem is.

Anderen lazen ook: Stijn (12) is imker: 'Mooi wat de natuur laat zien'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook