Een goudjakhals (niet die uit Drenthe)

Bijzonder: goudjakhals gespot in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Na de wolf lijkt nu ook zijn 'kleine neefje', de wilde goudjakhals, zich thuis te gaan voelen in Nederland. Vorige maand werd er eentje gespot in Drenthe.

De goudjakhals wandelt waarschijnlijk rond in de provincie Drenthe. Vorige maand werd-ie daar gespot met een wildcamera van de Zoogdiervereniging, maakte de organisatie vrijdag bekend. Het roofdier met hoekige wangen en een spitse snuit is schuw en laat zich niet vaak zien, maar toch is het gelukt hem vast te leggen op camera. Experts twijfelden nog even toen ze de beelden zagen: hij was kleiner dan ze hadden gedacht. 

Naar Nederland

Het is nog niet zeker dat de goudjakhals een huis zoekt in ons land. Het is goed mogelijk dat het beestje alweer weg is. Maar deskundigen verwachten wel dat ze zich hier gaan vestigen. Die komst is bijzonder, want deze middelgrote hondachtige is hier nog maar twee keer eerder gezien: op de Veluwe in 2016 en in 2017. De beesten leven vooral in Oost-Europa, maar trekken steeds meer richting kustlanden. Ook in Duitsland en Denemarken werden ze al gespot.

Vergelijking met de wolf

De goudjakhals wordt ook wel het neefje van de wolf genoemd, omdat hij er erg op lijkt. Toch zijn het echt andere dieren. De wolf is groter en de goudjakhals eet vooral fruit en groente, maar ook ratten en muizen.

Het dier zal niet zo snel op jacht gaan naar grotere dieren zoals schapen, zoals zijn grote neef wel zou doen. Volgens Staatsbosbeheer is dat juist fijn voor boeren, omdat ze de knaagdierenpopulatie in toom kan houden. Die organisatie noemt de goudjakhals daarom ook wel de opruimdienst van Moeder Natuur.

 

Anderen lazen ook: Boetes voor stiekeme wolvengluurders.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps