Gifslang - Shutterstock

Bijzonder: onderzoekers uit Utrecht maken slangengif

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Goed nieuws uit het lab! Onderzoekers in Utrecht hebben ontdekt hoe ze zelf slangengif kunnen maken. Het is een uitvinding die levens kan redden.

Onderzoekers hebben twee jaar lang gewerkt aan het namaken van slangengifklieren, dat is waar gifslangen gif maken en bewaren. En die gekweekte kliertjes werken, want er komt echt gif uit! ‘Heel gaaf dat het gelukt is’, zegt Joep Beumer blij. Hij is één van de drie onderzoekers uit Utrecht.

Antigif

‘Elk jaar gaan er meer dan honderdduizend mensen dood na een slangenbeet, vooral in verre landen zoals India. Het maken van antigif is niet zo makkelijk. Dat komt bijvoorbeeld omdat daar echt slangengif voor nodig is. En dat moest uit de dieren zelf worden gehaald’, legt hij uit. Vanaf nu kan dat worden gemaakt in een laboratorium.

Freek Vonk

De onderzoekers kregen hulp van een beroemde bioloog. ‘We hadden een gifklier van een echte slang nodig en daar heeft Freek Vonk ons bij geholpen’, vertelt Beumer. Daarna begon de grote puzzel. ‘Die klier hebben we in kleine stukjes verdeeld en laten groeien. Daarna hebben we uitgezocht hoe die nieuwe kliertjes (zie foto onderaan) ook gif konden maken.’

Spinnen

Na veel uitproberen en testen, lukte dat. ‘Er kan nu makkelijker en beter antigif worden gemaakt, zodat in de toekomst minder mensen doodgaan als ze worden gebeten door een gifslang’, legt hij uit. Zelf heeft Beumer de smaak te pakken. ‘We gaan proberen om een gifklier van een spin te kweken.’

Ravian van Ineveld - slangengifklierFoto: Ravian van Ineveld/ Prinses Máxima Centrum

Anderen lazen ook: Bedrijf vindt 45 slangen onder een huis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook