Foto: Wageningen University

Bijzonder: Walrus gespot bij Schiermonnikoog

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op een zandplaat vlakbij Schiermonnikoog is maandag een walrus gespot. Dat is heel bijzonder, want dat was al meer dan twintig jaar niet gebeurd.

Het gaat om een vrouwtje, dat eerder deze week al bij Denemarken en Duitsland werd gezien. Twee wetenschappers van de Wageningen Universiteit waren aan het werk bij de zandplaat en zagen de joekel liggen. Aan het AD vertellen ze dat ze het dier eerst niet eens zagen. 'We dachten eerst dat het een grote steen was'. 

Eten zoeken of in de war

Walrussen leven eigenlijk rond de Noordpool. De enorme dieren kunnen lange afstanden zwemmen, maar dat doen ze bijna nooit. Waarom dit vrouwtje naar Nederland kwam is dan ook niet duidelijk, maar waarschijnlijk kwam ze niet voor de gezelligheid. Ze zou op zoek kunnen zijn naar eten of in de war zijn geraakt door lawaai van schepen. Volgens een Duitse onderzoeker kan ze hier best even leven, als er maar genoeg mosselen, vissen en krabben zijn om te eten. 

Veertig jaar geleden

In 1998 is er voor het laatst een walrus bij Nederland gezien, bij Ameland. Dat dier is toen naar zeehondencentrum Pieterburen gebracht. Voor nu lijkt hulp nog niet nodig, want deze walrus is niet gewond. Dat liet een woordvoerder van zeehondencentrum Ecomare weten aan Nu.nl. 'Als ze hier is gekomen, kan ze ook weer terug.' Volgens haar is het lastig om een volwassen exemplaar te vangen: 'Ze zijn wel erg groot hoor!'

 

Anderen lazen ook: Walrussen en ijsberen leven op nieuwe eilanden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook