Foto: Getty Images

Bladspringer katapulteert zijn plas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Maartje
Dammers

Ooit een bij z’n blaas tegen een boom zien legen? Of een krekel zien hurken om een plasje te doen? Vast niet. Insecten zie je eigenlijk nooit plassen. Toch doen ze dat wel. De bladspringer doet het zelfs op een heel bijzondere manier.

Het insect dat een beetje lijkt op een sprinkhaan schiet z’n plas in een balletje met z’n achterwerk weg. Hoe precies en waarom? wilde een Britse bioloog graag weten. Omdat het wegschieten met het blote oog niet te zien is, dook hij met een super-slow-motion-camera z’n tuin in. Zo ontdekte hij dat het insect echt een spectaculaire plasser is. Het balletje gaat namelijk tien keer sneller dan een sportwagen!

Topsnelheid

De bladspringer kiest precies het juiste moment om met z’n kont te zwiepen om z’n plas zo een topsnelheid mee te geven. Dat kost ’m heel weinig energie. Veel minder dan plassen in een straal, zoals wij doen. Leuk, denk je nu misschien. Maar wat hebben wij aan deze ontdekking? Veel, volgens de onderzoekers. Niet om zelf je plastechniek aan te passen, maar wel om die toe te passen bij elektronische apparaten als daar per ongeluk een druppel water in belandt.

Anderen lazen ook: Flamingo's maken vrienden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook