bont

Bont en circusdieren straks verboden in Californië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Bontjassen, tassen of schoenen met versieringen van bont, vanaf 2023 kun je ze in de Amerikaanse staat Californië niet meer kopen. Ook komt er een verbod op het gebruik van circusdieren.

Afgelopen weekend werd bekendgemaakt dat Californië de eerste Amerikaanse staat is die de handel in bont gaat verbieden. Het verbod geldt niet voor leer, honden- en kattenbont, koeien-, herten-, schapen- en geitenhuiden. Bedrijven die de nieuwe wet overtreden kunnen een boete krijgen. 

1. Wat zijn de reacties?

Dierenrechtenorganisaties zijn blij, maar Amerikaanse bontbedrijven niet. Zij verdienen miljoenen euro's met de handel in bont. Eerder werd bont al verboden in de steden Los Angeles en San Francisco.

2. En die nieuwe wet over circusdieren?

De gouverneur van Californië zei ook dat dieren niet langer in circussen mogen optreden. Hij vond dat 'prachtige wilde dieren zoals beren en tijgers niet thuis horen op trapezes en niet door vlammende hoepels hoeven te springen.' Het verbod geldt niet voor honden, katten en paarden. In twee andere Amerikaanse staten was het gebruik van wilde circusdieren al verboden.

3. Hoe zit het in Nederland?

Sommige soorten bont mogen in Nederland nog wel verhandeld worden. Bont van vossen en wasberen bijvoorbeeld wel, schrijft NRC, maar bont van honden, katten en zeehonden niet. In Nederland is het sinds 2015 verboden om wilde dieren te gebruiken in circussen, maar duidelijk is deze wet niet. Zo mogen paarden, kamelen, dromedarissen, honden, katten, cavia's en muizen wél optreden.

Anderen lazen ook: 'Gevonden leeuwtje komt waarschijnlijk uit circus'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik snap het wel want het is ook een beetje zieleg voor de dieren

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.