Foto: Shutterstock

Borstklopperij van gorilla's verklapt lichaamsgrootte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat mannelijke gorilla’s zichzelf graag op de borst kloppen heb je vast wel eens gezien in een film. Dat trucje doen de dieren niet zomaar. Wetenschappers ontdekten dat de mannetjes willen laten zien hoe groot ze zijn.

De trotse gorilla’s gaan op twee benen staan, strekken zich uit en beginnen te slaan. Dat geklop zorgt voor een hard, hol geluid en is soms wel op een kilometer afstand te horen. En dat is handig, blijkt uit onderzoek. Wetenschappers onderzochten anderhalf jaar lang 25 berggorilla’s in het Afrikaanse land Rwanda en ontdekten waarom de dieren dat doen. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports

Groot en gevaarlijk

De onderzoekers namen 3200 uur aan geklop op. Die geluiden legden ze naast de foto's van de dieren. En wat blijkt? Mannetjes willen met het getrommel laten zien hoe groot (en gevaarlijk) ze zijn. Doordat grote gorilla’s grotere longen hebben, maken zij een harder en lager geluid dan hun kleinere soortgenoten. De dieren gebruiken die truc om concurrenten weg te jagen en om indruk te maken op vrouwtjes.

Anderen lazen ook: Paarden zweven aan helikopter voor onderzoek

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook