Foto:  Owen Humphreys

Bosuilen blijken echte huismussen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Bosuilen blijven vaak op de plek waar ze zijn geboren. Ze verhuizen meestal nog geen vierhonderd meter. Daar kwamen Britse onderzoekers achter. 

De onderzoekers gaven duizenden kuikens een ringetje, in een natuurgebied in het noorden van het land. Daarna hebben ze die dieren jaren gevolgd. En dat vonden zij heerlijk werk. ‘Jonge bosuilen zien er fantastisch uit. Het zijn bundels slaperige pluisjes die een glimlach op je gezicht toveren’, zei één van de onderzoekers tegen een Ierse krant. De experts hebben speciale broedboxen in het natuurgebied geplaatst, zodat er meer plek is voor de bosuilen om in te broeden.

Veertig jaar onderzoek

De natuurexperts zijn bezig met het langste vogelonderzoek ooit. Al veertig jaar worden de dieren onderzocht. Tijdens dat onderzoek vonden de experts ook één van de oudste bosuilen: een vrouwtje van 21 jaar. Zo'n leeftijd komt bijna niet voor, meestal worden bosuilen maximaal 18 jaar.

Anderen lazen ook: Dieren kunnen ook lachen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook